Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FP vill ha mer till försvaret 2015

En ny arbetsgrupp i Folkpartiet ska se över Sveriges försvarsförmåga och föreslå hur den ska stärkas — och från 2015 vill partiet höja försvarsanslagen. Socialdemokraterna pratar om borgerlig splittring.

Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX SCANPIX
Arbetsgruppen ska jobba fram till januari 2014 och lämna förslag inför försvarsbeslutet 2015. Från det året bedömer partiledaren Jan Björklund även att anslagen måste höjas, säger han till SVT Nyheter.
Björklund vill ännu inte utveckla hur mycket försvarsanslagen bör öka. Men han pekar på ökad rysk militär rustning och aggressivitet mot grannländer.
FP-ledaren vill ha mindre fokus på internationella insatser och mer på förmågan att försvara Sverige. Dagens yrkessoldater, som väntas tjänstgöra sex—åtta år, kunde i stället tjänstgöra i två år och sedan blir reservister i tio år, säger han till SvD.
Då skulle Sverige kunna sätta upp fyra—fem brigader, cirka 30 000 soldater, för att kunna skydda Sverige.
Björklund pekar också på att ett mer kvalificerat luftvärn behövs och att det var ett misstag att avrusta Gotland. En möjlighet, säger han, vore att köpa in luftvärnssystemet Patriot från USA och med ett sådant på Gotland skulle andra länders möjlighet att agera i svenskt luftrum försvåras avsevärt.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott, ser brister i försvarets personal- och materielförsörjning. Men han vill först att försvarsberedningens säkerhetspolitiska analys blir klar innan försvarsanslagens storlek diskuteras.
Hultqvist nämner också statsminister Fredrik Reinfeldts (M) uttalande nyligen om försvaret som ett särintresse och väger det mot Björklunds utspel.
— Det finns en mycket tydlig tendens till försvars- och säkerhetspolitisk splittring på den borgerliga sidan, säger Hultqvist till TT.
Gå till toppen