Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skattepengar upp i rök med dimmaskin

Dimman i rondellen skulle ge Landskronas infart ett trolskt intryck. I stället skymde den sikten och gjorde vägbanan ishal. Prislapp för dimmaskinen som fick stängas av efter att ha använts två gånger: 200 000 kronor.

Efter två provkörningar har dimmaskinen i korsningen Österleden/Söderleden legat i träda. Under våren ska försök med mindre dimma genomföras.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Maskinen installerades för ett år sedan, i slutfasen av bygget av rondellen i korsningen Söderleden/Österleden. Vattenånga pumpades ut ur munstycken i en cirkel som är placerade på gräsmattan i mitten av rondellen.
André Bengtsson, ställföreträdande räddningschef på Landskrona räddningstjänst, var med när rondellen planerades. Han var tidigt skeptisk till just dimmaskinen. Det blåsiga läget fick honom att undra om dimman verkligen skulle hålla sig i mitten av rondellen.
– Syftet var nog att det skulle bli en slags mystik. Jag förstod det aldrig riktigt, men konst är inte min starka sida.
Stefan Knutsson, gatuchef på Landskrona kommun, förtydligar dimmaskinens syfte.
– Tanken var att det skulle ligga som rök och se lite trolskt ut. Men det blev inte så trolskt när dimman blåste iväg över hela rondellen.
Stefan Knutsson var inte tillsatt när beslutet om dimmaskinen togs, men körde själv genom rondellen när maskinen var igång. Det gick mindre bra.
– Jag körde rakt in i dimman och såg ingenting. Och vattenångan gjorde att det blev is på vägen.
Det låter som en rejäl trafikfara?
– Den var ingen höjdare. Och därför är den stängd nu.
Dimmaskinen användes bara två gånger innan problemen tvingade kommunen att stänga av den. Stefan Knutsson känner inte till kostnaden för maskinen och hänvisar till Peter Siilak, teknisk chef på stadsmiljöavdelningen.
Enligt Peter Siilak är planen att under våren försöka få bukt med dimmaskinen. Han hoppas att det går att justera munstyckena så att mindre dimma släpps ut.
Men när LP begär att få ut handlingarna kring kostnaderna sätter sig Peter Siilak inledningsvis på tvären. Han frågar flera gånger vad tidningen ska använda dem till.
Till slut får LP ta del av ett kvitto. Summan för dimanläggningen: 200 000 kronor.
Kan du förstå om det här uppfattas som slöseri med skattepengar?
– Nej, för det är det inte. Går inte maskinen att fixa kan vi kanske flytta på den. Det finns många andra platser i Landskrona som kan bli trolska, säger Peter Siilak.
Gå till toppen