Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skeppsredarvillans säljare tvingas ut

Efter en två år lång konflikt kan säljaren till skeppsredarvillan på Strandvägen vara på väg att tvingas flytta. Konkursförvaltaren planerar att stänga av vatten och el och byta lås.

Säljaren till skeppsredarvillan på Strandvägen har vägrat flytta. Nu kommer el och vatten åter att stängas av och låsen att bytas ut för att tvinga ut honom.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Det har hunnit gå två år sedan de tre delägarna i fastighetsbolaget Skeppsredarvillan AB skrev på köpekontraktet och betalade handpenningen på knappt en miljon kronor för skeppsredarvillan. Den resterande köpeskillingen på 8,5 miljoner kronor skulle betalas kontant när de tillträdde fastigheten.
Men säljaren dök aldrig upp när affären skulle slutföras och han har vägrat flytta från huset. I efterhand har han velat häva köpet, men både tingsrätt och hovrätt har fastslagit att det ska fullföljas.
Nu verkar det som att säljaren till slut är på väg att bokstavligen frysas ut. I oktober beslutade tingsrätten att försätta honom i konkurs. Enligt kronofogdens utredningsrapport saknar han tillgångar och konkursförvaltaren Ingmar Grönvall försöker nu genom att stänga av el och vatten och byta lås förmå honom att flytta.
– Det är förhoppningen. Jag försöker göra huset tillgängligt för tillträde för köparna. Jag har just författat ett brev till NSVA om att nu kopplar vi av vattnet.
El och vatten har varit avstängt tidigare, men säljaren har ändå bott kvar.
– Ja, men då var det sommar och gick det väl att bo där med de förutsättningarna. När konkursen inträffade hade det inte tillförts el eller vatten sedan mars 2012. Jag kopplade in det igen för att jag var lite rädd för minusgrader. Men jag har bestämt att återställa statusen till tidpunkten för konkursutbrottet, det vill säga ingen el och inget vatten.
Ingmar Grönvall hade planerat att byta ut låsen under tisdagen men tvingades avblåsa i sista stund.
– Jag avstod av skälet att det nu hävdas att sambon har ett hyresavtal där.
Anders Ekbladh, en av de tre delägaren i Skeppsredarvilan AB, är trots det hoppfull.
– Man har kämpat emot med näbbar och klor och hela tiden hittat nya kryphål. Men jag tror att vi är väldigt nära en lösning nu.
För honom och de andra delägarna kom konkursbeslutet som en lättnad.
– Vi slipper själva dra i det på samma sätt. Vi låter konkursförvaltaren driva det för bankernas räkning. Han vet om vår frustration.
Skeppsredarvillan AB köpte den pampiga men förfallna fastigheten med avsikt att renovera och bygga om till fem lägenheter. Stadsbyggnadsnämnden har beviljat en ändring av detaljplanen. Huset som byggdes 1917 är i stort sett i originalskick.
Planerna kvarstår men har försenats rejält.
– Ett år åtminstone. Det har också kostat oss jättemycket i advokatkostnader. Man är tacksam över att vi är tre ägare, annars hade man inte orkat, säger Anders Ekbladh.
Konkursförvaltaren Ingmar Grönvall säger sig ha förståelse för att fordringsägare och köpare tycker att processen dragit ut på tiden.
– Men jag kände inte att jag kunde agera innan jul. Det är en särskild helg och sedan vet man inte hur rättsmaskineriet med tvångsmekanismer fungerar då. Men nu har det varit skäligt rådrum för att se sig om efter en annan bostad, såväl för säljaren som hans sambo.
Landskrona Posten har under tisdagen flera gånger varit i kontakt med säljaren som skulle återkomma för en kommentar men det har han inte gjort.
Gå till toppen