Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Källkritik det enda som kan stoppa falska efterlysningar

I går sprang jag på en ny polisstation under en promenad. Jag hann knappt bli förvånad när fem poliser hoppade ur en skåpbil som stod parkerad bredvid. Några minuter senare förstod jag att jag inte hamnat mitt i en vild polisjakt utan i en inspelning av tv-serien ”Bron”.
Ibland är det svårt att se skillnad på äkta och falsk, på internet som på gatan.
Sociala medier är kraftfulla verktyg när det gäller att hitta någon som försvunnit. Snabbt kan en bild spridas till tusentals människor världen över. Förmodligen har ni sett efterlysningarna som senaste åren fullkomligt exploderat på Facebook.
I kombination med växande organisationer som Missing people har allmänhetens möjlighet att hjälpa polisen ökat. Visst är det bra, men att det finns otäcka nackdelar med den välvilliga hjälpen har blivit tydligt på senaste tiden.
Ett inlägg om en 15-årig tjej som skulle vara försvunnen spreds av tusentals personer innan tjejen vars bild fanns i inlägget upptäckte det. Hon var varken försvunnen eller den person texten handlade om.
Långt fler delningar fick ett inlägg om en 17-årig skåning i januari. Trots att den som hittat på texten till och med nämner falska nätkonton i beskrivningen där de hävdade att han var ledsen för att personer tidigare utgett sig för att vara honom på internet.
Efterlysningen var undertecknad 17-åringens far, och trots texten reagerade ingen av de över 20 000 personer som spred den på Facebook. Det gjorde däremot den hävdat försvunna killen, som tog illa vid sig och polisanmälde.
De som utsätts för de påhittade inläggen kan känna sig trakasserade och hotade men störst skada gjorde en äkta efterlysning. En pappa sökte ett försvunnet barn och en hjälpsam person tipsade honom om var personen sett det.
Problemet var att barnet tillsammans med sin mor flytt mannen och levde på ett skyddat boende. Efter händelsen har kvinnojourer och polisen varnat för att lämna tips direkt till den som efterlyser något – det kan vara ett trick för att få tag på någon som gömmer sig.
Det finns bara ett sätt att förvissa sig om att hjälpen inte slår fel: var källkritisk. Sprid bara det som publicerats av polisen eller Missing people. Viktigast av allt är att den som har tips aldrig lämnar det till någon annan än polisen.
Då kan offentligheten bli det starkaste vapnet i sökandet efter försvunna.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy