Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Kränkningar på nätet svåra att bli av med

Problemet med trakasserier är ett samhällsproblem som finns överallt. I Klippan finns projektet Inte Okej som utbildar ungdomar att vara ambassadörer på nätet.

Henrik Ehrenberg är Klippan kommuns brottsförebyggare, men han jobbar också med att förebygga nättrakasserier. Projektet Inte Okej, som drivs av Malmöföreningen Spiritus Mundi finns i tre städer, en av dem är Klippan. Här har ett tiotal högstadieelever valts ut till nätambassadörer som utbildas i vad nättrakasserier är för något, och hur de kan undvikas.
– Kärnan i projektet är vår hemsida, där ungdomar kan ställa frågor till andra ungdomar, säger Henrik Ehrenberg.
Att ungdomarna själva får hjälpa varandra med hur man ska gå till väga om man blivit hotad eller kränkt på nätet är en medveten strategi.
– Projektet är av ungdomar för ungdomar, och de är hela tiden med och utvecklar projektet och kommer med synpunkter och förbättringar, säger Henrik Ehrenberg.
Han anser att en kränkning på nätet gör minst lika ont som en kränkning ansikte mot ansikte.
– Skillnaden är att en kränkning på nätet lätt får snabb och stor spridning, och är svårare att reparera, säger han.
Att man inte kan kontrollera information som andra sprider om en på internet, gör att den psykiska påfrestningen för den som utsätts blir kan bli värre, menar Henrik Ehrenberg:
– Om någon satt upp en taskig lapp om dig i skolan kan man slita ner den, men det går ju inte på nätet.
Han tycker att skolorna i Klippan hänger med bra i utvecklingen, och att de tar problemet med nätkränkningar på allvar. I vår ska Tegelbruksskolan anordna en temadag där han ska föreläsa om ämnet.
Tanken är att de unga nätambassadörerna som ingår i projektet, ska dela med sig av sina lärdomar till skolkamraterna. Tillsammans med Henrik Ehrenberg har de regelbundna träffar där de diskuterar stort och smått om hur man ska förhålla sig till nätet.
– Vi pratar om vilken bild man visar upp av sig själv på nätet. Har man en profilbild på Facebook där man räcker finger till kameran, kanske en arbetsgivare tvekar att ge en sommarjobb, säger han som exempel där det gäller att tänka till en extra gång.
Han tycker inte att man som ungdom ska vara konflikträdd, men man ska inte skriva något på nätet som man inte skulle kunna säga mellan fyra ögon.
– Om man är förbannad på en skolkamrat kanske man ska sova på saken, innan man skriver något på nätet.
Han känner inte till något exempel där en ungdom dömts i domstol för att ha trakasserat någon på nätet, men säger att skolor har en skyldighet att anmäla alla kränkningar som sker i samband med deras verksamhet.
– Det här är ett problem som finns i hela samhället, och det är varken mer eller mindre nättrakasserier här i Klippan än någon annanstans, säger han.
Kampanjen Inte Okej drog igång våren 2011 och är ett treårigt projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Det mesta av arbetet med samordning och hemsidesbyggande sköts från ett kontor i Malmö. Lokala grupper där ungdomar får vara med och utveckla projektet finns förutom i Klippan i Örnsköldsvik och Malmö.

Så gör du om du blir trakasserad på nätet

1. Sök kontakt med den som skrivit om dig, helst ansikte mot ansikte, och be personen att ta bort det från internet.
2. Om personen vägrar, ta kontakt med den som äger sajten där informationen publicerats och be dem ta bort det. Du kan också ta kontakt med polisen och så får de ta ställning till om det ska göras en anmälan om till exempel olaga hot eller förtal.
3. Prata med familj och vänner om hur du mår, känner du dig riktigt illa till mods så kan det vara läge att ta kontakt med en kurator eller psykolog.
4. Elektronisk information kan hamna i sökmotorernas indexering, be därför den som har hand om websidan att även kontakta dem, och ta bort informationen om dig.
Gå till toppen