Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

P-piller trolig orsak när 15-åring fick blodpropp

Knappt en karta med piller hann 15-åriga Lina äta innan hon plötsligt en dag fick svårt att andas och kände ett tryck över bröstet. Det var lungemboli, blodpropp i lungan, och det kan ta ett halvår innan Lina har återhämtat sig.

Det var när en 15-årig tjej, som här kallas för Lina, skulle få medicinsk hjälp för kraftiga smärtor vid mens, som allt började. Linas mamma berättar att menssmärtorna var så kraftiga att vanliga värktabletter inte hjälpte. Lina låg dubbelvikt av smärta och kräktes, och en läkare föreslog p-piller som behandling.
– Jag hade hört en hel del konstigt om p-piller, så jag kände mig orolig och ställde mycket frågor. Men läkaren tog oron på allvar och kollade min dotter väldigt noga, berättar Linas mamma.
Lina hade inga andra riskfaktorer för att drabbas av blodpropp. Hon är en normalviktig, icke-rökande 15-åring med ganska god kondition. Innan hon började med p-pillren kollades blodtrycket, vilket är rutin, men även koagulationen i blodet. Alla testerna visade på normalvärden, så det var fritt fram enligt läkaren.
– Redan efter tre veckor hände det. Jag fick jättesvårt att andas och ont vid bröstet, berättar Lina.
Familjen åkte till barnakuten där man tog EKG, mätte syresättningen av blodet, lyssnade på lungor och hjärta, men allt verkade ok så Lina blev hemskickad. Familjen hade berättat om p-pillren på barnakuten och akutläkaren tog kontakt efteråt med Linas läkare. Efter det samtalet blev Lina kallad till omedelbar lungröntgen.
– De sa att det var blodpropp i lungan och jag blev ganska rädd. Jag har hört att flera har dött av det. Men de lugnade mig och sa att det skulle bli bra. Jag blev inlagd en dag och fick sprutor i magen och Waran-tabletter för att tunna ut blodet. Waran måste jag nu äta i mellan tre och sex månader, berättar hon.
Linas mamma tycker att det känns förfärligt, som om hon hade gett gift till sin dotter. Enligt henne finns ingen annan förklaring än att p-pillren har orsakat blodproppen.
– All vårdpersonal verkade övertygad om att p-pillren var orsaken. Nu i efterhand har jag läst mycket på internet och bland annat förstått att det inte är ovanligt med svårigheter att ställa diagnos i sådana här fall, säger hon.
Lina har i stort sett kunnat gå i skolan som vanligt, men ganska mycket är annorlunda.
– Jag har fortfarande svårt att andas och har tappat jättemycket i kondition. Jag har väldigt mycket träning framför mig för att bli som förut. Även om jag just nu inte höll på med nån sport hade jag rätt bra kondis. Jag spelade fotboll när jag var mindre och så. De första veckorna efter proppen kunde jag inte alls vara med på idrotten i skolan. Nu är jag med lite grann men får ofta gå ut och ta en promenad i stället. Det är ganska jobbigt och jag måste gå helt själv.
De flesta kompisarna och lärarna vet vad som har hänt. Det är okej i skolan men lite jobbigt när hon hamnar på efterkälken. Kompisarna drar iväg ibland, på rasten till exempel.
– Jag måste också vara väldigt försiktig. Jag får inte slå mig så att det blöder. Waranet gör att det inte slutar blöda. Jag måste gå till vårdcentralen varje vecka och ta blodprov. De mäter och kollar hur mycket Waran jag ska ta och om jag ska ha sprutor också. Jag får inte äta gröna grönsaker och bara en sorts värktablett om jag får ont i huvudet. Annars kan mina värden störas.
Lina måste ha på sig ett halsband som visar att hon äter Waran. Om hon skulle råka ut för en olycka är det nödvändigt att räddningspersonalen vet det.
– Waranmottagningen har aldrig tidigare haft ett fall med en så ung människa. Waran är inte framtaget för unga, växande personer, säger Linas mamma.
Hon är orolig hela tiden, bland annat för nya proppar, även om Waranet ska ta hand om dem i så fall.
– Det jag tycker är värst är att en fullt frisk, icke-rökande tonåring på tre veckor kan drabbas så här. Jag försökte kolla allt innan, men visste inte förrän nu, att den sorts p-piller som min dotter fick var en av dem som orsakat flest proppar. I Danmark varnar man för dessa piller och i Frankrike väntar stämningar.
Gå till toppen