Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snart premiärdags för Helsingborgsrevyn

Tio år efter att Helsingborgsrevyn somnat in drog Lennart Jensen igång det hela igen. Den 8 mars är det premiär för den tredje revyn på raken, "Närkontakt för tredje gången".

Helsingborgsrevyn har anor ända tillbaka till 1930-talet då revypappan hette Carl Persson. På 60-talet tog Fredy Jönsson och Hasse Jacobsson över och senare kom Anders Aldgård och Nöjesteatern in i bilden. Men år 2000 sattes den sista revyn, "SpeX2000", upp. Sen blev det tyst under tio års tid.
Mannen som fick igång verksamheten igen var Lennart Jensen.
– Jag har alltid tyckt att det är kul med revy. Och jag har saknat det, jag är inte den som går på dödsdanser. När det började pratas om att få igång det hela igen blev jag intresserad, säger Lennart Jensen när vi besöker replokalen på före detta Hedens fritidsgård som numera härbärgerar Kompetenscentrum.
– Det var Kenny Lindquist på HD som gav mig den sista puffen och tyckte att jag var rätt man att hålla i det.
Nybildade Helsingborgs Revyförening satte 2011 upp sin första föreställning "Vårluft.se". Med stort gensvar från publiken.
– Vi drar framförallt den lite äldre publiken som var med på Fredy och Hasse-tiden, säger Lennart Jensen.
Årets uppsättning heter "Närkontakt för tredje gången" med underrubriken "En himla rolig revy". Upplägget är som vanligt med sång, musik, lite danssteg och sketcher där man skojar med allt från lokala händelser till det som hänt ute i den stora världen.
– Helsingborgs arena och apoteken efter avregleringen är några saker vi tar upp, säger Lennart Jensen.
I ensemblen har några försvunnit och några tillkommit. En som är ny för i år är John Ebbesson som varit med i allt från Hjärnarpsrevyn och Champagne Safari till dansbandet Candela.
– John har bidragit med både idéer och sin erfarenhet, säger Lennart Jensen.
Inför fotograferingen kliver hela gänget upp på den lilla scenen och drar igenom finalnumret och när sista tonen klingat ut ropar regissören Eva Järinge:
– Ja! Bra jobbat!
Hon är nöjd med hur repetitionerna artar sig.
– Det är ett härligt gäng. Och alla bidrar. Det tycker jag är bra. Kommer det en bra idé så tackar man ju inte nej, säger Eva Järinge.
Hon konstaterar att så här nära premiären börjar det smyga sig på lite nerver.
– Något privatliv är det ingen av oss som har längre. Det är detta som gäller från morgon till sen kväll, säger Eva Järinge och tillägger:
– När jag vaknade i morse började jag direkt sjunga en av sångerna, ha, ha, ha...

Helsingborgsrevyn

VAD: Helsingborgs Revyföreningstredje uppsättning "Närkontakt för tredje gången" i regi av Eva Järinge. Orkestern leds av kapellmästare Lars-Olof Johansson.
VAR: Teatersalen på Dunkers kulturhus.
NÄR: Premiär fredag 8 mars kl 19, därefter ytterligare tio föreställningar till och med 6 april.
Gå till toppen