Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Beskär dina fruktträd i vinter

Har du ett äppel- eller päronträd i din trädgård? När den värsta kylan är över passar det bra att se över dem med sekatören. Trädgårdsteknikern Gösta Blomqvist tipsar om hur du lyckas med vinterbeskärningen.

Det sägs att man ska kunna kasta sin hatt igenom kronan på ett fruktträd. Den ska alltså inte se ut som en tät risbuske med grenar åt alla håll. För att få en bra skörd med stora fina frukter behöver ljuset komma åt dem, annars riskerar man att bara få små tråkiga kart.
JAS-beskärning har du säkert hört talas om, den som sker under juli, augusti och september (JAS). Men äppel- och päronträd underhållsbeskärs med fördel även under vårvintern. Denna period sträcker sig från att den värsta kylan är över – när termometern håller sig ovanför minus tio grader – fram till att knopparna börjar bildas i april. Under denna period är träden fortfarande i vila.
Vinter- och JAS-beskärning har olika effekter på ett träd. Vinterbeskärning syftar främst till att bygga upp nya grenar och är viktigast under de första tio åren då trädet betraktas som ungt. Beskärning under JAS begränsar i stället trädets tillväxt eftersom trädet då inte kan tillgodogöra sig den näring som finns i bladen på de bortskurna grenarna.
Det är viktigt att beskärningen görs på rätt sätt. Att stympa ett träd hur som helst kan ge trädet svampsjukdomar, minska dess skönhet och få det att bilda massor av vattenskott, det vill säga skott som växer snabbt och är dåligt förankrade i stammen.
Trädgårdsteknikern Gösta Blomqvist har 45 års erfarenhet av att beskära fruktträd, han började faktiskt redan i tioårsåldern. Ändå tar han god tid på sig och går varv på varv runt trädet innan han väljer vilka grenar som bör skäras bort. Varje snitt måste vara genomtänkt.
– Jag gör en översyn av träden varje växtsäsong för att ingreppen ska bli så små som möjligt. Jag brukar säga att man ska låta träden bestämma hur beskärningen bör se ut – inte tvärtom.
Han börjar med de mest självklara fallen, grenar som han säger "inte har någon framtid". Sedan arbetar han sig gradvis inåt, men roterar hela tiden runt trädet. Då är det lättare att se vad som behöver tas bort i toppen. Därefter kan man börja glesa ut kronan om den är för tät.
– Så fort man tvekar på en gren ska man gå vidare, säger han.
Står det ett risigt fruktträd i din trädgård som försummats under en längre tid ska du heller inte göra alla ingrepp samtidigt. Beskärning ger ju trots allt skador på trädet som kräver kraft för att läkas. Då är det bättre att lägga upp beskärningen under minst en treårsperiod. Högst en fjärdedel av grenarna kan man ta bort vid en och samma beskärning.
Gösta Blomqvist tycker att en lagom höjd på ett fruktträd är upp till fem meter och att kronans radie inte bör överstiga tre meter. Men storleken kan variera beroende på sort. Äldre fruktträd har oftare starkväxande grundstammar vilket gör dem större.
– Men trädvård är mer än bara beskärning, säger Gösta. Till exempel brukar jag använda en rotborste eller en gammal diskborste för att ta bort smuts och lös bark.
Vårdar och beskär du träden med jämna mellanrum blir ingreppen mindre dramatiska. Det är också ett bra sätt att hålla trädet ungt och friskt.

Så beskär man

Felsökning bland grenarna
Dessa grenar bör i första hand tas bort vid underhållsbeskärning:
+Sjuka
+För låga
+De som växer inåt i kronan
+De skaver mot andra grenar
+De som växer rakt uppåt
+Parallella grenar som sitter för tätt
+Rotskott

Att såga av en gren

Såga av grenen i flera steg för att förhindra fläkning på stammen.

1. Lägg först ett snitt i grenen underifrån, cirka tio centimeter från grenkragen, det vill säga veckningen som sitter vid grenfästet mot stammen.

2. Lägg sedan ett snitt ovanifrån, ytterligare tio centimeter längre ut på grenen. Ta sedan bort grenen.

3. Det sista snittet bör ligga precis utanför grenkragen, invid stammen.

När ska fruktträden beskäras?

+Äppel- och päronträd bör ses över under både vårvintern och sensommaren.

+Stenfruktsträd, som plommon och körsbär, är känsligare och beskärs främst under juli-september (JAS), förutom avtoppning av nya grenar vilket bör ske på våren.

Boktips

+Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht och Gustaf Alm med flera (Natur & Kultur).

Gå till toppen