Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Ingen vet vad som blir nästa digitala fluga

För att läsa veckans krönika, klicka här
Vänta – vad hände där?
Ni som läser kan delas i två kategorier. Tänkte du just ”damn, där blev jag rickrollad” tillhör du den ena. Förstår du ingenting är du i gott sällskap av majoriteten tidningsläsare. Du blev fortfarande rickrollad, men lugn, det är inte farligt. Ett oskyldigt internetmeme med några år på nacken, bara.
Ett internetmeme är som en digital förkylning som nyses ut över facebookflöden, jobbmail och twitter och sprider sig snabbare än virus i ett fullpackat Pågatåg. En rolig video, bild eller fenomen som sprider sig över nätet. En gång något främst nördar hade koll på, i dag något som exploderat.
Artisten Psy’s ”Gangnam style” har passerat en miljard visningar på Youtube. I dag är låten en vanlig radiohit som går varm på Friskis och Svettis, men den ryttarinspirerade galoppdansen är redan utkonkurrerad. ”Harlem shake” har tagit över.
Förskolor, Södertäljepolisen och norska militärer finns bland de tusentals som dansat till producenten Baauers låt, filmat det och laddat upp resultatet på Youtube.
I går hoppladans, i dag spastiskt skulderskakande. Den röda tråden i de senaste succéerna är fuldansen – som alla, med eller utan taktkänsla, kan kopiera på firmafesten eller i vardagsrummet.
Vad som blir nästa virala virus är möjligt att förutspå, till PR-experternas stora förtret.
För att ett fenomen ska bli riktigt stort räcker sällan Facebookdelningar. Det krävs att det plockas upp och etableras för en stor publik till exempel via en tv-show. Samtidigt är det mainstreamifieringen som riskerar att ta död på flugan.
För när Sveriges Radios redaktioner över hela landet gör ”Harlem Shake” är jag inte ensam om att gäspa redan innan basgången startat.
När Lars Ohly, Per Schlingmann och Anna Maria Corazza Bildt uppträder till ”Gangnam style” är det läge att skriva låtens minnesord.
Några memen, som Rick Astley – artisten som dök upp i början av krönikan – blir tidlösa. Att låta en länk som ser ut att leda till något annat gå till hans 80-talshit ”Never gonna give you up” är ett nätskämt som lever kvar, till den grad att Youtube en första april lät alla videos ”rickrolla” tittarna.
Framtiden får utvisa om även de senaste fuldanserna biter sig fast i våra webbläsare.
Tove Hansson
Krönika publicerad i Helsingborgs Dagblad 28 februari 2013.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan