Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

"Jag pepprar mitt hem med lampor"

Allt ljus på det du vill visa. Satsa på riktbara spots och smålampor. Det är ljusdesignern Emelie Bensons recept för ett spännande och stämningsfullt hem. Hos henne är belysning en konst som lyfter inredningen.

Ett jämngrått februaridis ligger över tillvaron. Trots att utsikten från Emelie Bensons kök vetter mot ett vackert kvarter känns den platt och ointressant. De ärgade, gröna koppartaken och imponerande 1910-talshusen med mångspröjsade fönster saknar liksom stuns.
– I det här vädret ser allt jämntjockt ut. En solig dag däremot, kommer färgerna fram. Då bildas skuggor som ger fasaderna struktur och ljuset reflekteras i glasrutorna, säger Emelie Benson.
På samma sätt är det när man ljussätter inomhus. Det gäller att få fram effekter och skapa ljuszoner som gör hemmet spännande och levande.
För ett par år sedan bestämde sig Emelie för att sadla om från jobbet som produktionsledare i filmbranschen och bli ljusdesigner. Nu kan hon kombinera det med sitt stora intresse för heminredning och erbjuda sina uppdragsgivare en paketlösning.
– Ett hem är ju en helhet och ljuset är till för att lyfta fram inredningen och skapa stämningar. Med ljus kan du framhäva funktioner i ett rum. Till exempel blir du pigg av kallt ljus, avslappnad av ett rödare. Du kan till och med få hjärtat att slå lugnare av ett mjukare, varmare ljus.
Det är häftigt att se hur Emelie relativt enkelt gör sitt hem tydligt och intressant med hjälp av belysningen. Det ganska vanliga köket lyfter tack vare en LED-list som klistrats fast på underskåpens undersida. Det läckra italienska matmöblemanget i gulmetall får extra uppmärksamhet av den roliga plommonstopslampan. Det beror också på att lampan är placerad på rätt höjd och har rejäl ljusstyrka.
Badrummet blir ombonat genom att använda lampor med skärm. Både kök och vardagsrum har riktbara spotlights - tätt sittande i dubbla rader och så pass högt att de inte bländar.
– Jag pepprar mitt hem med lampor, säger Emelie och skrattar. Jag köper inga "bara för att". Jag väljer med omsorg. Det är kul med lampor, både för ljuseffekternas skull men också för formen. De är ofta som skulpturer eller heminredningsobjekt. Som den roliga lampan av buntband. Ljusskulpturen som ser ut som en skylt med ett budskap på är en annan favorit.
Emelie har också skapat effekter hemma genom att måla monokromt. Hon målar väggar, lister och dörrfoder i samma nyans. Färgerna är dessutom genomgående i lägenheten så att det inte uppstår så många skarvar mellan rummen.
– Jag tycker om färgharmoni och att följa ett spår. Att bara ha vitt känns väldigt osäkert. Det som händer då är att det blir platt, lite som gråväder utomhus. Det är en mänsklig instinkt att orientera sig utifrån ljus och skugga. Om man skapar skillnader i rummet upplevs det som mycket tryggare och det är enklare att få en rumsuppfattning.
Lamporna i taket har Emelie satt med omsorg för att de ska hålla samma linjer och vinklar mellan rummen. Det känns behagligt och smidigt. Det som får uppmärksamheten hemma hos henne är precis det hon vill visa - färgstarka tavlor och detaljer som överraskar. Att de får extra tryck beror förstås på att de är ljussatta som i ett galleri. Ögat dras till föremålen som lyser starkast och det är mycket medvetet gjort. Inget hemma hos Emelie känns bortglömt eller ointressant. Allt är varmt och spännande. Så länge man undviker att titta ut.

Emelie Benson

Ålder: 44 år.
Bor: Bostadsrätt på 85 kvadratmeter på Gärdet i Stockholm.
Yrke: Ljusdesigner och inredare.

Emelies ljusa idéer

+ Ta bort taklampan helt om den inte sprider ett bra allmänljus.

+ Tänk rörelse när du väljer lampor: höja, sänka, rikta.

+ Placera inga starka lampor över huvudhöjd. De bara bländar.

+ Lek med färgade filter i ljuskällor. Det är ett enkelt sätt att skifta stämning.

+ Upplevelsen av ljus står i kontrast till mörker. Jobba med skuggor för fin effekt.

+ Ljus är bästa sättet om du vill gömma en stökig hörna. Belys något annat i rummet så riktas blicken dit i stället. (TT Spektra)

Gå till toppen