Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukhuset missade fraktur på halskota

Röntgen visade att mannens halskotor var oskadda efter trafikolyckan. Men ett brott missades och mannen blev tillfälligt förlamad.

När mannen, som är i 50-årsåldern, kom in till sjukhuset en junikväll förra året hade han en så kallad halskrage på sig för att skydda nacken. Han röntgades och inga skador upptäcktes och kragen togs bort. Dagen därpå visade mannen tecken på förlamning och röntgenbilderna granskades ännu en gång och då upptäcktes en fraktur på en halskota.
– Det preliminära beskedet var att ingen fraktur kunde påvisas. I förloppet när mannen blev sämre så gjordes en eftergranskning och då upptäckte man frakturen, säger Kjell Ivarsson, verksamhetschef på akutcentrum.
Mannen skickades till neurokirurgen där han opererades och i dag är han vad sjukhuset kallar "väsentligen återställd".
Vad exakt innebär "väsentligen återställd"?
– Det kan jag inte svara på. Jag har inte varit i kontakt med patienten efter att han lämnat. Men formuleringen innebär i de flesta fall att det inte finns några bestående men.
Helsingborgs lasarett har redan börjat se över rutinerna för hur man behandlar hals- och nackskador.
– Det finns tydliga behandlingsscheman, där man bland annat lägger i hop symptom, röntgen och observationstid. Sedan händelsen har vi förstärkt dessa, med utbildning och genom att gå igenom rutinerna, säger Kjell Ivarsson.
En lex Maria-anmälan har upprättats av chefläkaren för att händelseförloppet och rutinerna ska analyseras.
– Vi vill att Socialstyrelsen ska titta på det och avgöra om de förändringar vi gjort är tillräckliga, säger Kjell Ivarsson.
Hur vanligt är det att sjukvården missar frakturer på det här sättet?
– Det är synnerligen ovanligt, men skada mot halsryggen är en vanlig skada i olycksammanhang.
Gå till toppen