Helsingborg

Festlig kväll för en bättre miljö

De har lärt helsingborgarna att återanvända skräp – och samlat in tusentals kronor till välgörande ändamål. I går firade de med en grön kväll på Dunkers.

Det handlar om Nellie Bernström, Carolin Lundgren och Josefine Lindersson som går sista året på Johannes Hedberggymnasiets samhällsvetenskapliga linje. Trion, som vi berättat om tidigare, har som projektarbete lärt sig att tillverka väskor, korgar med mera av sådant som annars hade åkt rakt ner i soptunnan – nämligen tomma mjölkpaket. Det är deras sätt att ta ett vardagligt ansvar för en hållbar utveckling, enligt mottot: ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
De smarta och snygga kreationerna visades upp på självaste catwalken när projektet fick sin festliga finalkväll på onsdagen. I RumEtt på Dunkers kulturhus hölls även ett lotteri och en auktion. När dessa summerades och lades till tidigare insamlingar landade slutsumman på 13 000 kronor. Pengarna går oavkortat till Individuell Människohjälps trädplanteringsprojekt i Himalaya.
– Det känns helt fantastiskt! Så overkligt och häftigt! sa Nellie Bernström efteråt.
I projektet har miljöbudskapet spridits till unga som gamla helsingborgare. Fem workshops har det blivit i konsten att med en särskild flätningsteknik förvandla skräp till accessoarer.
– Det har varit en fantastisk respons. En del personer har till och med gjort egna väskor hemma, berättar Josefine Lindersson.
Nellie Bernström vet vad som skulle göra framgången fulländad:
– Att få se en person jag inte känner komma gående med en sådan här väska. Ja kanske till sommaren, för många säger att den blir en bra strandbag.
Väl där, på beachen, har de tre själva hunnit ta studenten och sätta upp nya mål. Men miljöengagemanget släpper de inte.
– Det kommer att leva kvar i oss, säger Josefine Lindersson.
Gå till toppen