Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker tar timeout efter hånfullt utspel

Utspelet döms ut som hånfullt och det egna partiet ber offentligt om ursäkt. Kritiken är hård mot Lars Goedecke (MP) efter hans uttalande om sjuksköterskors lön. Han tar nu timeout från regionpolitiken.

Filmen från tidningen Vårdfokus lades ut på Youtube på onsdagen.
Det stormar kring Lars Goedecke (MP) från Ängelholm. Så pass att han nu tar timeout från regionpolitiken på "obestämd tid".
Anledningen är det som utspelade sig utanför Skånehuset i Kristianstad i samband med regionfullmäktiges senaste sammanträde. Miljöpartisten hamnade där i en diskussion med en företrädare för nätverket Rädda vården.
I diskussionen, som filmats och lagts ut på nätet, säger Lars Goedecke att sjuksköterskorna på barnintensiven i Lund (se annan artikel) tjänar 60 000–80 000 kronor i månaden. Sedan tillägger han:
"Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota med att säga upp sig."
Lars Goedecke syftar här på att många av dessa sjuksköterskor nyligen sagt upp sig, i protest mot ett indraget arbetstidsavtal som innebär en lönesänkning.
Uttalandet fick hans eget parti att gå ut med en offentlig ursäkt på onsdagen. Detta gjordes genom ett pressmeddelande undertecknat av regionrådet Anders Åkesson.
– Jag kan förstå att personalen uppfattar det han sa som kränkande. Och han agerar lite hånfullt (på filmen). Hans uppgift om lönerna är helt felaktig, säger Anders Åkesson.
Rätt lönesiffra, enligt Vårdförbundet, är 35 000 kronor i månaden, inklusive OB.
– Att uttala sig så obetänksamt och mer eller mindre raljera, det är djupt olyckligt, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.
Lars Goedecke medger att han var fel ute med lönesiffran:
– Det var nog kanske att ta i.
Var fick du den uppgiften ifrån?
– Jag har jobbat inom sjukvården i 30 år och har många kontakter.
Han beklagar att han uppfattats som hånfull.
– Det var absolut inte min avsikt.
Vad tänker du när du ser dig själv i filmen?
– Det låter lite roligt, det är en rätt skämtsam ton.
Du skämtade, menar du? Det du sa var inte på allvar?
– Om man skrattar, är det då allvar eller inte? säger Lars Goedecke.
Sedan vill han inte svara på fler frågor.
Men några timmar senare, vid 21.30-tiden på onsdagskvällen, kom så beskedet att Lars Goedecke i samråd med partiet bestämt sig att ta ett uppehåll från regionpolitiken. I detta pressmeddelande ber han personalen om ursäkt och uttrycker full förståelse för att sjuksköterskorna känt sig kränkta. Lars Goedecke är ledamot i regionfullmäktige samt ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden respektive närsjukvårdsberedningen.
Gå till toppen