Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protesterande sjuksköterskor har svårt att få jobb

De sjuksköterskor som sagt upp sig i protest från barnintensiven i Lund har svårt att få nya jobb inom regionen. De misstänker att de stoppas för att de lämnat sina arbeten.

Enligt tidningen Vårdfokus har flera sjuksköterskor på barnintensivavdelningen, som lämnat sina jobb i Lund efter att regionen ändrat deras löneavtal, försökt få anställning vid andra intensivvårdsavdelningar i länet men stoppats.
Orsaken ska ha varit just att de sagt upp sig i Lund.
På Helsingborgs lasarett finns för tillfället inga lediga platser på intensiven, så frågan har ännu inte hamnat i skarpt läge.
Men enligt Åsa Rudin, områdeschef för intensivvård och narkos på Helsingborgs lasarett, har man diskuterat hur man ska förhålla sig om någon hör av sig, vilket nu skett.
– Vi har diskuterat frågan i sjukhusets ledningsgrupp. Det blir konstigt om man säger upp sig från en tjänst inom regionen för att lönen är för låg och istället får jobb på någon annan avdelning. Då skulle vi konkurrera med varandra, säger Åsa Rudin.
Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, känner till frågan.
Han vet inte om det handlar om ett regionalt direktiv eller om det är lokalt på sjukhusen som sjuksköterskorna stoppas av olika orsaker. Men handlar det om ett regionalt direktiv tycker han det är väldigt märkligt och högst olämpligt.
– Det innebär ju i praktiken att man ger dem arbetsförbud och det är inte acceptabelt, säger han.
Tidningen har sökt Region Skånes personalchef Ann-Sofie Bennheden utan resultat. Men till tidningen Vårdfokus förnekar hon bestämt alla påståenden om att det finns centrala direktiv om att inte anställa de sjuksköterskor som sagt upp sig i Lund.
Hon säger också att det inte finns några lediga platser i Kristianstad heller, vilken är den tredje intevsivvårdsavdelningen i Skåne vid sidan av Lund, Malmö och Helsingborg.

33 SADE UPP SIG I PROTEST

I slutet av januari sade en stor del av sjuksköterskorna på barnintensiven i Lund upp sig, 33 av 44 personer, efter att Region Skåne sagt upp deras löneavtal och föreslagit ett annat. Det nya avtalet skulle betyda lönesänkningar på flera tusen kronor i månaden och mer arbete för många.
Sjuksköterskorna tyckte att avtalet var så dåligt att de vägrade skriva under och sade istället upp sig i protest.
I slutet av april lämnar de första sjuksköterskorna sina arbeten och då kan det bli svårt att driva verksamheten vidare.
Just nu hålls det inga förhandlingar mellan fack och arbetsgivare i frågan, men företrädare för Region Skåne har sagt att situationen kommer att ordna sig.
Gå till toppen