Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Hellkvist redo att kliva in i båset

Läkarna har gett honom klartecken. Björn Hellkvist gör comeback i tränarbåset – och har inlett samtal med Rögle.

För 18 månader sedan fick Röglespelarna beskedet att deras dåvarande tränare, Björn Hellkvist, tvingades att kliva av sitt uppdrag på grund av Parkinsons sjukdom.
Efter en lång kamp har Hellkvist nu kommit till en vändpunkt. Profilen är redo för en återkomst till tränarbåset.
– Jag är så pass trygg i min situation, där jag funnit frid i verkligheten, att jag känner mig redo för att anta utmaningen att stå i ett bås igen. Framförallt brinner det mycket just nu och jag vill väldigt mycket, säger Hellkvist.
– Ser man från i somras och framåt har jag bara blivit bättre och bättre. Jag kommer att opereras under våren och gå för fullt i augusti. Men jag mår tillräckligt bra med min medicin redan nu.
Symptomen har gradvis minskat den senaste tiden och läkarna har nu gett Hellkvist grönt ljus. Arbetsbelastningen ska inte vara något bekymmer längre.
– Jag har givetvis kommit fram till det här i samråd med min neurolog. Vi har kommit dithän i behandlingen att han har sagt åt mig att jag ska meddela vad jag vill göra. Sen är det läkaren och kirurgernas uppgift att se till att jag klarar det, säger Hellkvist.
– Det känns både roligt och inspirerande.
Hellkvist var assisterande coach i Rögle under säsongen 2008/2009. Han blev sedan åsidosatt och tog över klubbens J20-lag innan han klev in i rollen som huvudtränare när Rögle åkt ur elitserien (2010/11).
Efter en dryg säsong på posten och en braksuccé med ett ungt lag fick chockade spelare det dystra beskedet. Ett och ett halvt år senare vill Hellkvist tillbaka till den saknade scenen där han trivs allra bäst.
– Det handlar inte om taktiktavlor eller att vara i hetluften, utan det handlar om att vara en del i en process, både vad gäller individer och en grupp. Jag har saknat den direkta feedbacken man får i ett bås. Det är ett häftigt sätt att leva.
Vilken nivå pratar vi om?
– Jag vill jobba med elithockey, det är inget att sticka under stol med. Jag kan tänka mig alla möjliga roller inom hockeyn, men jag vill vara på isen med spelarna.
Har du erbjudanden att ta ställning till redan nu?
– Jag har redan ett uppdrag klart och kommer att ingå i det svenska team 17-landslagets organisation nästa säsong. Annars finns lite lösa trådar som vi får se vad man kan fiska på. Men i dagsläget ligger jag inte i några direkta förhandlingar med någon klubb. Jag är ju anställd av Rögle, säger Hellkvist.
Sedan pucken släpptes i augusti förra året har Hellkvist jobbat med kundrelationer på Rögles marknadsavdelning. Att han nu är redo för en comeback i tränarbåset betyder nödvändigtvis inte att Hellkvist flyttar från Ängelholm.
– Det kan vara så att Rögle erbjuder mig ett roligt jobb, det vet vi ju inte och det är en konstig bransch. Skulle så inte vara fallet är jag beredd att se mig omkring. Alla hockeytränare måste vara mobila.
För du samtal med Rögle?
– Man ska ha klart för sig att Rögle sitter i en knivig situation i och med att Pelle (Svensson, sportchef) har avgått. Det är klart att Rögle kanske inte har hunnit göra allt de tänkt. Men jag har haft samtal med dem och berättat att jag vill tillbaka och jobba med hockeyn.
Hur ser du på att stå i Rögles bås igen?
– Att stå i det båset är det finaste jag kan göra, säger Björn Hellkvist.
Gå till toppen