Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halvdjupt i sjukprogram

Jag har alltid haft svårt att förhålla mig till SVT-programmet "Fråga doktorn". Det ger insikter i saker man egentligen helst vill slippa om man kan. Programmet gör mig hypokondrisk, varje vecka tillkommer ju nya symptom som kan stämma in.
Än värre blir det alltså nu, med ytterligare ett sjukprogram på tv. I går var det premiär för "Helt sjukt" på TV4 med David Hellenius, plus en läkare och en psykolog.
Inför premiären lät det väldigt lovande. David Hellenius hade äntligen fått förtroende att göra något som inte måste vara roligt och något som han verkligen brinner för. "Jag har gjort dåliga program men då har jag inte känt så mycket för dem", sa han till Aftonbladet.
När jag nu ser resultatet blir jag mer tveksam. Det där utlovade gravallvaret som skulle lättas upp med en gnutta humor emellanåt infinner sig bara vid något enstaka tillfälle. I stället blir förhållandet det motsatta - mest fredagstalkshow och bara en gnutta kunskap som ursäkt.
Att blanda humor och allvar i tv är förrädiskt. Som intervjuare är det svårt att skapa förtroende hos intervjupersonen om man från början slår an en humoristisk ton. För att lyckas måste man i stället börja i andra änden - börja med det jobbiga och sedan med lite självdistans se det roliga i det.
David Hellenius bakgrund med humor-tv tynger honom i det här sammanhanget. Samtidigt är han själv så professionellt välpolerad att gästerna i den här typen av program har svårt att visa sig själva svaga i hans närhet. Kanske ger det sig med tiden, både för gästerna och Hellenius, för det finns potential.
"Fråga doktorn" är ett smalt program. Jag tänker att det riktar sig till pensionärer som läser varenda läkarbok på biblioteket för att ta reda på om de kommer att dö i dag eller i morgon. Suzanne Axell är rapp och gör ett väldigt bra jobb i det programmet, men ändå. "Helt sjukt" vänder sig till en helt annan och bredare publik. Det är synd om det måste betyda glättighet.
Medan TV4 filar på hur "Helt sjukt" kan nå djupet vid fler tillfällen är det hur som helst ett sevärt program som kan ge en hel del behållning för den som är det minsta intresserad av hälsa, inte minst tack vare de två experterna.
Bra lägesuppdatering om transportbranschen av "Uppdrag granskning" i går. Prispressen tvingar människor från Östeuropa och Sydostasien att leva som slavar på svenska motorvägar.
Rädslan för att göra riktigt seriösa program i reklam-tv-kanalerna måste bort!
Idag ser jag "Debatt" på SVT1 klockan 22 som blandar och ger och handlar om höjd pensionsålder och tiggare.
Gå till toppen