Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krisen på barnintensiven i Lund över

Den sega konflikten på barnintensiven på Lunds universitetssjukhus ser att kunna lösas. Parterna har enats om ett nytt poänglöneavtal. Men först nästa vecka står det helt klart om specialistsjuksköterskorna som sade upp sig också drar tillbaka sina uppsägningar.

Bild: Johan Nilsson / SCANPIX SCANPIX
Trettiotre av de 45 sjuksköterskorna på barnintensiven i Lund (Biva) sade upp sig den 23 januari. Det skedde i protest mot att Region Skåne i sin tur hade sagt upp det gamla poänglöneavtalet som reglerar flexibla arbetstider och ersättningarna för dessa. Enligt sköterskorna skulle de förlora 2 000 kronor i månaden.
Om en majoritet av dem skulle stå fast vid sina uppsägningar kommer barnintensiven i Lund (Biva) inte längre att kunna bedriva rikssjukvård inom barnhjärtkirurgi, ett exklusivt statligt uppdrag som sjukhuset delar med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
— Det får var och en nu ta ställning till, säger specialistsjuksköterskan Gunilla Garlov som själv dock drog tillbaka sin uppsägning efter fredagens uppgörelse.
Enligt denna ska det nya poänglöneavtalet också gälla på tre andra intensivvårdsavdelningar: thoraxkirurgins (Thiva), neonatalkirurgins (Neo-Iva) och neurokirurgens (Niva).
Överenskommelsen uppnåddes i direkta förhandlingar mellan Joakim Arnsberger, förbundsombudsman på Vårdförbundet, och sjukhuschefen Jan Eriksson.
Gå till toppen