Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

En sista känga från miljöchefen

Efter 35 år har det blivit dags för den stridbare miljöchefen att lämna kommunen. Men Högni Hansson passar på att ge Landskronas styrande ytterligare en känga.

Krukväxterna får bli kvar. En av dem har stått i det lilla tjänsterummet på miljöförvaltningen sedan 1989. Det var då flera tusen Landskronabor demonstrerade och skickade blommor för att visa sitt stöd och protestera mot politikernas beslut att ge honom sparken.
– Jag har förstått efteråt att det direkta skälet var att man ville muddra i hamnen och slänga ut de förorenade massorna i havet. Det ville vi sätta stopp för.
Högni Hansson blev kvar. Ända tills nu. För några veckor sedan fyllde han 67, då råder avgångsskyldighet såvida inte arbetsgivaren önskar något annat. På sitt lågmälda syrliga vis beskriver miljöchefen hur han fick ett mottagningsbevis skickat till sig, när han löste ut det visade det sig vara hans uppsägning.
– Det hade varit artigt att prata med mig först. Men det är typiskt, Landskronas personalpolitik har alltid varit usel. Jag vet att de tycker att det är skönt att jag slutar.
För även om det inte varit några braskande rubriker i riksmedia de senaste åren, räds Högni Hansson fortfarande inte att sticka ut hakan. Miljöambitionerna hos de styrande politikerna avfärdar han snabbt.
– Man är negativ till miljön i dag. Man är fast i en gammeldags 60- och 70-talsvision. Om Skanska hade kommit och sagt att de ville bygga i Landskrona och att de tänkte ha direktverkande el så skulle de fått det. Det är grundattityden.
Högni Hansson menar att de styrande i flera fall saboterat miljöförvaltningens arbete genom att neka ekonomiskt stöd och att man inte brytt sig om att sätta upp miljömål när man planerat Landskronas utbyggnad i norra Borstahusen.
– Den fysiska planeringen saknar alla sådana inslag.
Högni Hansson växte upp på en gård på Island men flyttade till Sverige och Lund för att studera. Till Landskrona kom han som miljöinspektör 1975, tre år senare blev han chef. Då var Landskrona en tung, förorenad, industristad. Miljöchefen lät genomföra blymätningar i luften, på skolbarn, i grönsaker och ställde sig på tvären när återvinningsföretaget Scandust skulle etablera sig.
– Det var tufft för oss som jobbade med det då. Men vi tyckte att vi hade rätt och någon måste stå upp för miljön. Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, facket, kommunledningen var emot oss.
I dag är relationen med Scandust och även med andra industrier ganska bra, enligt miljöchefen.
– Det är en annan generation företagsledare i dag. Då blev man provocerad när vi började ställa krav.
Mest stolt säger han sig vara över det miljöövervakningsprogram som förvaltningen byggt upp under åren, bland annat för regelbundna mätningar av bly och av bekämpningsmedel i vattendrag.
Högni Hansson letar på hemsidan för att hitta miljöredovisningen och muttrar lite om hur illa strukturerad sidan är. På skrivbordet ligger fysiska pappershögar som ska betas av. Skärtorsdagen blir sista arbetsdagen.
Till de saker som senast engagerat hör spridningen av slam på åkrar. Miljönämnden i Landskrona har i flera instanser, med hänvisning till bland annat ökade kadmiumhalter i jorden, överklagat ärenden där bönder velat sprida slam.
– Det är en av de viktigaste miljöfrågorna där vi kan påverka direkt. Andra frågor är så stora att det är svårt att agera som kommunal myndighet.
Förvaltningen har kritiserats för att vara alltför nitisk och försvåra företagande i kommunen. Men miljötänk är inget hinder för utveckling, fastslår miljöchefen.
– Det är väl det som är utveckling. Trådbussarna är en utveckling av kollektivtrafiken. Vi har även försökt få hit trådlastbilar.
Arbetet med att hitta hans efterträdare har inletts. Högni Hansson vill inte avslöja vem han själv hoppas på.
– Det vore dumt att säga för då blir det inte den personen. Men det måste vara någon med integritet, som inte ger efter för kortsiktigt fyraårsperspektiv hos politikerna.
Brist på sysselsättning lär han inte få. Under jubileumsåret kommer Högni Hansson att delta i seminarier som miljöförvaltningen arrangerar. Han har blivit engagerad av en miljöutbildningsfirma och kommer till hösten att hålla en kurs i miljöskydd för blivande miljöinspektörer vid Lunds universitet.
Vad kommer du att sakna?
– Arbetskamraterna. Jag tycker att det är roligt att jobba, när man får ägna sig åt sakfrågor.
Så många blombuketter från uppskattande Landskronabor har det inte blivit på sistone. Men många telefonsamtal från folk som vill diskutera.
– Jag tycker om Landskronaborna. De har alltid varit trevliga och hövliga. Jag tycker att det är fel att bedriva en politik där man försöker byta ut befolkningen.
Så fick han det också sagt.

Fakta: Högni Hansson

Familj: hustrun Karin Loodberg och sex barn mellan nio och 40 år.
Bor: i radhus i Lund
Fritidsintressen: spelar schack, släktforskar, har skrivit två böcker om släkten hittills.
Viktigaste miljöfrågorna: klimatfrågan och kemikaliefrågan.
Miljövänligt leverne: "Inte alls, jag lever ju i Sverige. Den största miljöinsats jag gjort är att jag inte har någon bil. Jag sålde den 1986. Att vara helt renlärig är inte lätt. Men det är ingen religion, man får göra det man kan.
Gå till toppen