Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Åtta delar mänsklighet

Åtta historier i en pjäs. I Öresundsteaterns "En del av mig" blir skådespelarnas egna historier monologer. För första gången står amatörensemblen ensamma på scen.

– Vart tog far vägen?
Cirkusdirektör Simon Otterström har precis skjutit iväg sin pappa rätt upp i luften. Han ska snurra 360 grader runt sin egen axel, och sedan landa sittandes på en stol. Men han kommer inte ner.
Det är en av de åtta monologer som Öresundsteatern sätter upp tillsammans med omsorgsförvaltningens område funktionshinder. Senast i maj förra året satte gruppen upp "Kattstryparn", och nu blir det fjärde gången gillt med "En del av mig". Till skillnad från de tidigare pjäserna är manuset till "En del av mig" baserat på intervjuer med de åtta skådespelarna. Detaljer och erfarenheter från deras liv blir varsin monolog.
– Idén var att vi skulle göra det ännu mer personligt, det ska kännas i maggropen att höra historierna, säger Per Ullberg som regisserar pjäsen.
Han har medvetet valt att inte fokusera på skådespelarnas funktionshinder, utan på att alla är människor med allmänmänskliga brister.
I tidigare pjäser har regissören haft en roll och kunnat hjälpa till, men den här gången står amatörgruppen helt ensamma på scen. Martin Selring skriver en kontaktannons i sin monolog. Och han känner sig trygg på scenen.
– Det här är det bästa jag vet, och det är ett jävligt bra gäng med ett jävlar anamma. Birthe, du rockar ju som en kung på scenen.
– Jag rockar faktiskt som en drottning, säger Birthe Kristensen.
I hennes monolog får åskådaren följa med in i en mardröm från ungdomen, som inte vill släppa taget.
Manuset har skådespelarna skrivit tillsammans med regissören Per Ullberg. Det har gett dem större självförtroende och en chans att dela med sig av sina historier.
– Alla som ser föreställningen kommer att känna igen sig. Drömmar, förälskelse och hat, det handlar om det allmängiltiga som alla går och bär på, säger Per Ullberg.
"En del av mig" har premiär lördagen den 13 april klockan 11 på biohuset Maxim och spelas även den 14, 18, 20 och 21 april.
Gå till toppen