Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ge oss annat än djurfoder

Sambon och jag köper samma kattmat med kycklingsmak varje gång. Vi undrade om han inte behöver variation. Nej, sa de på djursjukhuset, för om katten hade levt i skogen hade han ju ätit möss varje dag.
Annat är det med människor. Vi behöver variation för att bli hungriga, liksom våra hjärnor behöver nya intryck för att inte sega ihop.
Svensk tv-produktion ligger i träda. Vecka ut och vecka in förväntas vi bry oss om ifall Ola-Conny packar upp ännu några tandkrämstuber på ett varuhus i Halland eller om arga snickaren är arg denna vecka också för att någon har struntat i att dra i några skruvar.
Det får mig att undra om tv-bolagen har förväxlat människor med katter.
Jag tittar i tv-tablån för de fem största kanalerna under en vecka. Synen gör mig övertygad om att jag har rätt. Bara nio svenskproducerade programserier är nya för i år.
Om jag sedan sorterar bort de som bara är ännu en talkshow, ännu ett matlagningsprogram, ännu ett frågesportprogram, bara är en smärre vidareutveckling av en tidigare programidé eller de helt vanliga programmen som bara råkar handla om ett nytt ämne - återstår bara fyra.
Och nyhetsfaktorn även i dessa fyra är låg. Det enda som egentligen bjuder på något som kan liknas vid egentligt nytänkande är ”Bergs bärbara talkshow” där det känns hyfsat oprövat att ta med publiken till gästen i stället för tvärtom.
För jämförelsens skull räknar jag därefter de svenskproducerade programserier som har gått mer än en säsong. Då närmar sig siffran femtio. På femtio gamla idéer går alltså fyra nya.
Det är kanske orättvist, men jag skulle vilja påstå att svensk tv inte har presenterar något revolutionerande sedan 1997 då första säsongen av "Expedition Robinson" sändes. Att den först utröstade deltagaren åkte hem och tog sitt liv var ett onödigt högt pris, men visst gjorde programmet avtryck i tv-historien?
De följande åren med "Big brother", "Baren", "Paradise hotel" och "Farmen" var inte särskilt roliga, men i dag kan jag inte se att det finns en enda programserie på de svenska tv-kanalerna som kommer att förändra tv-världen på liknande sätt. I stället harvar kanalerna på i det numera så uttjatade och kattmatsliknande realityträsket. Min hjärna. Seg.
Så väck den stenfrusna tv-åkern och låt de nya idéerna få plats. Vi är inte katter. 15 års kycklingsmak är nog.
"Trädgårdsonsdag" på SVT låter som något John Blund släpat till sängkanten, men ack så husmoderligt lärorikt för oss som inte var med på jordkällarnas tid.
Till alla nötallergikers förtret har SF-biograferna börjat sälja nötter. Var tjugonde ungdom är nötallergiker, de flesta har luftburen allergi. Hemmabion går varm.
Idag ser jag "Svinalängorna" på SVT2 klockan 21.20.
Gå till toppen