Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första träffen inför Bruksspelet

Nu rivstartar repetitionerna av Bruksspelet i Klippan. På söndagen träffades hela ensemblen för att för första gången höra de nyskrivna orden och musiken forma en föreställning.

– Nu närmar vi oss spelplatsen, säger manusförfattaren och regissören Ewa Ohlson-Westin och viker om hörnet på pappersbrukets kontorsbyggnad.
– Åh, vad coolt! Det har verkligen alla förutsättningar, utbrister Tuva Börjesdotter Larsen, blivande fru Hedvig Charlotta Sunnerdahl, när hon ser den röda tegelfasaden, lastbryggan vid byggnaden som kallas gamla lumpen och den resliga skorstenen i bakgrunden.
Regissören springer ivrigt runt och förklarar var gradängerna för publiken kommer att stå, var en kuliss ska monteras och hur scenen ska byggas.
Jerk Ohlson Westin, som ska spela bruksarbetaren Jeppa Strömberg, ser fram emot att tillbringa halva sommaren i Klippan. För i juni är det dags för de professionella aktörerna att börja repa på heltid inför urpremiären den 4 juli.
Huvudrollsinnehavarna, fem till antalet, handplockades kring jul.
– Jag tycker så fruktansvärt illa om auditions! Jag är ute efter människor med scenpersonlighet och som sjunger fantastiskt bra. Sedan går jag på renommé, det är otroligt viktigt i sådana här sammanhang att personkemin stämmer, säger Ewa Ohlson Westin.
– Och Jerk kände jag ju till, tillägger hon leende.
Att ta regi av mamma är inga problem, försäkrar sonen Jerk Ohlson Westin.
– Det har jag gjort förr, hon är hård men rättvis, skrattar han.
Sin Hedvig Charlotta hittade Ewa Ohlson Westin på Helsingborgs Stadsteater där hon gjorde en roll i Nils Holgersson. Sedan tipsade Tuva Börjesdotter Larsen om sin pojkvän Daniel Adolfsson, som fick rollen som hennes karaktärs far, direktör Kemner.
– Framför allt ska det bli spännande att spela någon som funnits på riktigt, annars kan man ju hitta på allt själv. Att det faktiskt har hänt ger extra djup i det hela, säger Tuva Börjesdotter Larsen.
– Jag tycker väldigt mycket om formen att jobba ihop amatörer och proffs, det kan bli väldigt bra och ger ett möte till utöver mötet med publiken, säger Jerk Ohlson Westin.
Sällskapet drar vidare till Sågen där kollationering med manusgenomläsning väntar.
– Det blir första gången de tar replikerna i sin mun, säger projektledaren Heléne Lindquist förväntansfullt.
En vit stapel manuskript bärs ut på fikabordet. Ivriga händer plockar åt sig och bläddrar.
Andreas Eldéen, som ska spela Sven Magnus Sunnerdahl, tycker det är lite extra att få spela en helt nyskriven musikal.
– Jag tycker det är roligast, och förstås utmanande, det finns ju inga mallar att gå efter. Men jag har alltid lite svårt för sådana här "förstadagar", när man inte riktigt börjat jobba utan hälsar på alla och dricker mycket kaffe – man blir ju inspirerad och vill bara sätta i gång!
Jenna Åhrén är den femte huvudrollsinnehavaren, hon ska gestalta Karna Andersdotter. Men hon har också ansvaret för musikalens koreografi. När hon berättade för sin handläggare på Arbetsförmedlingen hemma i Stockholm att hon skulle jobba med det här projektet i sommar blev han eld och lågor.
– Det visade sig att hans morfar jobbat här på pappersbruket!
Laddade med kaffe och smörgåsar är det dags. Kören stämmer upp i det inledande sångnumret.
– "Det är vi som är bruket, det är bruket som är vi. Navet i vårt liv, det här är vår värld."
Applåderna kommer spontant och Ewa Ohlson Westin myser.
– Lite rysningar, eller hur!

Bruksspelet

I februari förra året fick musikalprojektet på Klippans Bruk startsignal. Leader Skåne Nordväst Norra tillsammans med Klippans kommun och privata aktörer bidrar med sammanlagt dryga tre miljoner kronor och arbetsinsatser för att omsätta Hélene Lindquists vision till verklighet.
Manuset, som skrivits av regissören Ewa Ohlson Westin, utspelar sig på 1830-talet då Sven Magnus Sunnerdahl tog över Bruket och köpte in en pappersmaskin för att hävda sig i konkurrensen från Danmark. Musiken har komponerats av P-O Nilsson.
Den 4 juli har musikalen premiäroch det blir totalt tio föreställningar med 350 sittande åskådare åt gången. Biljettförsäljning sker på turistbyrån i Klippan.
Gå till toppen