Helsingborg

Högaktuell pjäs om Frankenstein

Det har varit en hektisk vår för eleverna i årskurs 8 och 9 på Elinebergsskolan. På måndagen var det äntligen premiär på deras musikal om doktor Frankenstein och hans monster.

I årets musikal på Elinebergsskolan, "Frankenstein, dröm eller verkligen" ställs livet på sin spets. Musikalen bygger på 1800-talsromanen Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley. Ensemblen på 35 elever har tränat och repeterat tre till fyra gånger i veckan sedan i december.
– Det är många som spelar flera roller och musiken är blandad, från hård till mjuk, säger Anna Dror, som är motorn och projektledare. Hon har dessutom skrivit manus, stått för koreografi och regi.
Detta är det sjunde året som Anna Dror sätter upp en musikal med eleverna på Elinebergsskolan.
Historien och handlingen som utspelar sig i början av 1800-talet i södra Tyskland är högaktuell även i dag menar Anna Dror.
– Det handlar om gott och ont. Kampen mellan vetenskap och religion och hur mycket ska man mixtra med naturen, säger hon.
Hampus Borgström går i nian och spelar monstret i pjäsen.
– Det hade kanske varit en dröm att bli skådis, men det lutar nog åt att jag ska studera naturvetenskap. Och det berörs i pjäsen, man ska vara försiktig med genmanipulation och det som finns i naturen.
Var det svårt att hålla skärpan, föreställningen är över två timmar lång?
– Det är rätt svårt och jag tycker att det är en krävande roll. Jag ska röra mig väldigt udda, på ett skadat sätt. På slutet blir det svårt att fokusera. Det är svårt då personligheterna glider in i varandra.
Åttondeklassaren Rebecca Jönsson är en av de som dubblerar i föreställningen. Hon sitter dels i den stora orkestern och spelar tvärflöjt och så gör hon en talroll som societetsdamen Sabine.
– Det blir ganska stressigt när man ska från scenen och tillbaka in i orkestern, med det här är riktigt kul. Jag vet inte riktigt vilket jag ska satsa på, musiken eller skådespeleriet, det hade varit perfekt om kunde kombinera båda yrkena.
Musikalen spelas två gånger om dagen 13.00 och 19.00 på tisdag och onsdag, samt på torsdag. Det krävs föranmälan av biljetter som görs till marianne.holmqvist@helsingborg.se
Gå till toppen