Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idrottsledare får stipendier

Håkan Stenhällen, Billesholms GIF, och Roland Svensson, Åstorps FF, belönas för sina insatser som idrottsledare.

Efter stipendiet känner Roland Svensson att han vill fortsätta att vara aktiv i föreningslivet många år till.Bild: Jessika Jellbom HD/NST
Om två veckor får Håkan Stenhällen från Bjuv och Roland Svensson, Åstorp, ta emot en check vardera på 10 000 kronor från Sparbanksstiftelsen för sitt engagemang i ungdomar och idrott.
Håkan Stenhällen tog steget in i Billesholms GIF redan som barn och blev fast. Senare blev han tränare för ett av föreningens pojklag, födda 1996.
– Jag var med dem redan när de tog sina första stapplande steg på fotbollsplanen. Nu har de tagit klivet upp i junior- och seniorfotbollen, säger han med en nostalgisk suck.
Håkan Stenhällen sitter numera i styrelsen och har som ungdomsledaransvarig arbetat med att få fler av föreningens tränare och ledare att satsa på utbildning. Förhoppningen är att fler ska trivas och stanna kvar i sina roller.
– Vi prackar inte på någon, men ser till att det finns möjligheter. Det har vi jobbat hårt på, säger han.
I grannkommunen Åstorp nominerade Åstorps FF styrelseledamoten och kioskansvarige Roland Svensson.
– Jag är lotteriansvarig, kioskansvarig, grillansvarig. Jag håller på med allt. Jag har alltid varit en föreningsmänniska, säger han.
Förutom i fotbollsföreningen är Roland Svensson också aktiv i Björnekulla brottarklubb, där han hjälper till med Torparedagarna.
Tidigare har han varit tränare för ungdomslag i fotboll. Men trots att det gått ett tiotal år sedan hans barn slutade fortsätter han att vara aktiv i föreningen.
– Det är roligt. Jag håller mig aktiv och ung. Annars går man bara hem efter jobbet och sätter sig i soffan framför teven. Jag planerar inköp till kiosken och förbereder för lördagens hemmamatch i stället.
Som grillmästare på hemmamatcherna langar han ut ett 50-tal hamburgare och lika många korvar. En komplimang för den goda är allt han önskar i belöning.
– Man måste ha lite uppskattning ibland. Det kan räcka med ett vänligt ord. Det här stipendiet betyder mycket. Nu känns det som att jag kan köra många år till, säger Roland Svensson.

Delas ut för sjätter året

Sparbanksstiftelsen Skåne har sedan 1995 lämnat anslag på 450 miljoner kronor till forskning, utbildning, näringsliv, kultur och idrott i Skåne.
Idrottsledarstipendiet delas ut för sjätte året. Utdelningen sker den 25 april på Grand Hotel i Lund.
Av stipendiesumman får idrottsledaren personligen 7 000 kronor. Till varje enskilt stipendium är dessutom knutet en utvecklingscheck på 3 000 kronor, som tillfaller föreningen.
Gå till toppen