Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer inte alltid bättre

Redan sex år före televisionens födelse i Sverige såldes fjärrkontroller i USA. Från början satt de fast med sladd i den svartvita tv-apparaten, men några få år därpå blev de trådlösa. Den första trådlösa fjärrkontrollen, "Flash-matic", såg i stort sett ut som en mindre hårfön. Och någon säljsuccé i Sverige blev den nog aldrig eftersom det bara fanns en kanal att välja på.
Därefter vet vi alla vad som har hänt. Antalet kanaler är nästan lika många som sandkornen i Sahara och det enda som begränsar hur mycket tv man kan konsumera är den egna ekonomin, behovet av toalettbesök och behovet av sömn. Och än mer att välja på blir det så klart när tv-kanaler inte är de enda forum där rörliga bilder kan visas.
I vad som liknar ett försök att behålla greppet om de svenska tv-tittarna ökar de traditionella tv-kanalerna sin sändningstid. Det har jag läst i den hyfsat torra utredningen “Svenskt medieutbud”, som Myndigheten för radio och tv beställt från Göteborgs universitet.
Och så långt är det väl ett helt okej sätt att hålla tittarna kvar, genom att erbjuda mer. Problemet är bara att mer kostar pengar och att repriser är billiga. Så i samma takt som sändningstiden har ökat har repriserna också blivit fler.
Sedan 2002 har SVT1 och SVT2 ökat sin sändningstid med 52 procent. Under samma tio år har repriserna faktiskt ökat med ännu mer än så - hela 58 procent. I dag är så mycket som 41 procent av sändningstiden på de båda kanalerna repriser.
När det gäller repriserna är public service faktiskt sämst i landet. Kanal 5 sänder en fjärdedel repriser, TV3 en femtedel och TV4 så lite som en tiondel. Den som måste sälja annonser kommer tydligen inte undan lika lätt med gammalt skräp, även om det har blivit skräpigare även där.
Att sända fler gamla program är nog att skjuta sig själv i foten. Som tittare blir jag less när tablåerna innehåller samma sak om och om igen. Revolutionen för individanpassad tv står samtidigt för dörren, där till och med de nuvarande playkanalerna (SVT play, TV3 play, TV4 play med flera) snart kommer att få se sig omkörda. Framtiden finns i bolagsabonnemangen (till exempel HBO) och hos samlingstjänsterna (till exempel Netflix).
När var och en kan utforma sin egen tv-kväll hjälper inga repriser i världen. Tv-kanalerna måste släppa sin hårfön. Och under tiden sluta lura i oss saker vi redan har sett.
Plus till "Plus" som ofta går på djupet med saker. Som tvättlappen "Colour catcher", som ska undvika missfärgningar i tvätten men uppenbarligen inte fungerar. Tillverkaren trodde att det kan vara så att bara kvinnor kan använda den.
Köp inte mediespelaren "Boxee box" som just nu reas ut i butikerna för halva priset. Tillverkaren har slutat uppdatera och funktionerna försvinner en efter en
Idag ser jag inte ens under pistolhot repriserna från första säsongens "Solsidan" på TV4.
Gå till toppen