Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Slagen som räknas

Liridon Llapashtica tar priset. Rent bokstavligen. Efter att bakprojektionen vevat sig igenom introduktionen till Oscargalan kliver han in, någonstans efter Robert De Niro, och får ta emot sin efterlängtade statyett. Vem kunde väl tro detta när han kom från Kosovo till Sverige som sjuåring? Ja, faktum är att Oscarn kom så överraskande att "han inte föreberett något tal" säger han och vecklar med ett snett leende upp pappret ur innerfickan.
Hans fina monolog är först ut när Öresundsteatern fortsätter sitt samarbete med en ensemble med funktionshinder. Ensemblens egna personliga öden och tankar får hjälp att gestaltas på scen – och tankekorn tillåts blomma ut. Birthe Kristensen lever sig igenom både fysiska mardrömmar och rocknummer och kakmonstret Odd Ellgård förvandlas till James Bond i en inspelad film som rymmer både smoking, femme fatale och ett hägrande wienerbröd.
Det är inte helt lätt att gestalta dessa tankar och drömmar av högt och lågt, där somligas berättelser har större förutsättningar att omsättas i ordrika monologer än hos andra. Därför är Per Ullbergs grepp att hjälpa orden på traven lyckat; ibland får monologerna en motspelare i en inspelad röst och ibland via filminslag.
Andras berättelser har däremot sådan tyngd i de sparsmakade orden att de inte kräver det minsta effektpåslag. En sådan stund är när Enver Ibishi släpper in det stora allvaret i sin berättelse om en sjukdom, en morfar som betyder allt och hur världen ser ut från hans håll – visst han har epilepsi, gör det honom till en idiot kanske!
I honom landar så den övergripande tematiken och pjästiteln En del av mig lika tungt som lyckat.
"Det är slagen härinne som räknas, inte att vara stor och stark" säger Enver Ibishi och stirrar publiken stint i ögonen.

En del av mig

Åtta monologer om hur det är att vara människa
Öresundsteatern
Regi: Per Ullberg
Medverkande:Birthe Kristensen, Enver Ibishi, Lennart Jönsson, Linda Forslund, Liridon Llapasticha, Martin Selring, Odd Ellgård, Simon Otterström.
Spelas till 21 april på Biohuset Maxim, Landskrona
Gå till toppen