Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Luftskepp angör Ljungbyhed

En 75 meter lång zeppelinare började på måndagen sin färd från Tyskland mot Finland. På lördag anländer den till Ljungbyheds flygplats.
– Jätteballongen ingår i ett internationellt forskningsprojekt, Pegasos, som mäter luftföroreningar, berättar Anders Svensson, vd för Ljungbyhed Park.
Pegasos är en förkortning för 'Pan-European Gas-Areosols-Climate Interaction Study' och luftskeppet är lastat med mätutrustning som sköts av ett forskarteam på marken.
Ljungbyhed blir farkostens första anhalt i Sverige, men det blir också ett stopp i Skavsta innan den fortsätter mot slutdestinationen Jämijärvi.
– Det finns en mätstation här och de behöver någonstans att sova, så det gör de på vår flygplats. Sedan kommer de hit en gång till på vägen hem.
Det är ännu oklart vilken tid zeppelinaren anländer, det beror till viss del på väderförhållandena.
– Det finns fler sådana här i Europa och den här håller i vanliga fall till i Friedrichshafen i Tyskland där den används bland annat till turisttrafik. Det är nog första gången vi har besök av en sådan i Sverige, så det blir kul! säger Anders Svensson.

Följ luftskeppets resaKlicka på bilden för att komma till kartan (öppnas i ett nytt fönster).
Till projektets blogg: eu-pegasos.blogspot.se
Läs mer på Pegasos hemsida
Gå till toppen