Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Stigande tillgänglighet vid åkanten

Naturområdet vid Råån har blivit mer tillgängligt. Nu finns det gångstigar på båda sidorna av vattendraget från Raus till Gantofta.

Solen strålade, termometern kröp upp mot 15 grader och vinden höll sig i skinnet. Perfekta förutsättningar för att inviga den nya gångstigen vid Råån alltså.
– Vi vill visa folk detta fantastiska naturområde och vi har försökt engagera föreningar så att barnfamiljerna ska komma hit och ha en härlig dag utomhus, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbygdsförvaltningen och ansvarig för invigningsarrangemanget.
En som gläds över att det nu finns gångstig på både norra och södra sidan om Råån är Maria Jönsson.
– Vi bor på Raus så vi är ofta här för att gå och motionera. Innan har man fått gå fram och tillbaka på samma sida, men nu blir det ju en runda, säger hon.
Den längsta rundan är på sju kilometer och vänder vid Gantofta. Vill man bara ta halva sträckan kan man gå över ån vid Görarps mölla.
– Här är alltid mycket folk och ofta är det många som står och fiskar. Det är mysigt och rogivande med porlande vatten, fågelkvitter och fiskar, säger Maria Jönsson.
På ängen nedanför Raus kyrka var det full aktivitet denna invigningseftermiddag. Kompisarna Cherie Ringman och Magnus Carlsen har tillverkat varsin barkbåt och lutar sig nu fram mot vattenytan för att sätta ner den i ån. Magnus båt vänds snabbt upp och ner och fastnar vid kanten, men Cherie får se hur hennes långsamt flyter med strömmen.
– Jag tog en ganska tunn bit för jag tänkte att den lättare flyter då. Sen satte jag en pinne på och tunn bark som segel, berättar hon om sin byggnadsteknik.
De är här tillsammans med sin grupp i Friluftsfrämjandet och ledaren Sussi Wensmark lovordar deras verksamhet.
– Vara ute med barnen är en bra motvikt till andra saker som barnen gör där de ofta ska prestera. Att vara ute i naturen tar bort stress och läker, säger hon.
På ett bord en bit bort står en vattenbehållare med insekter och andra smådjur.
– Barnen får samla upp djur från vattnet med en håv och sen kommer de hit med dem så pratar vi lite om vad det är, säger Annika Johansson som jobbar som miljöpedagog på stadsbyggnadsförvaltningen.
– Vi undervisar om miljö och natur ute på skolorna och har även en vattenresa för alla femteklassare. Då brukar vi avsluta med att gå längs Råån, så därför känns det kul att de nu har gjort stig på båda sidorna.
Gå till toppen