Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverigedemokrat backar - lämnar politiska uppdrag

Sverigedemokraten Kjell Dahlin lämnar trots allt två av sina sina politiska uppdrag. Men varför är oklart.

Kjell Dahlin.Bild: Foto: Anders Malmberg
HD har tidigare berättat om sverigedemokraten Kjell Dahlins agerande på Facebook. Han länkade bland annat till artiklar på nynazistiska och främlingsfientliga sidor.
Partiets centrala medlemsutskott varnade Kjell Dahlin och sa dessutom att han måste lämna sina politiska uppdrag i kulturnämnden och Kärnfastigheters styrelse. Däremot kan han vara kvar i fullmäktige.
Men i början av april förklarade Kjell Dahlin för HD att han inte tänkte lämna några uppdrag.
– Ingen kan tvinga mig att göra det, jag måste själv avsäga mig de politiska uppdragen. Och det tänker jag inte göra, sa han till HD och ansåg att han hade sin lokala styrelse i Helsingborg bakom sig i det beslutet.
Nu har Kjell Dahlin ändrat sig. Han har lämnat in en avsägelse till kommunfullmäktige och meddelar att han lämnar Kärnfastigheter och kulturnämnden. Varför är oklart, men formuleringen i avsägelsen andas viss besvikelse. Så här står det:
" Jag Kjell Dahlin vill avsäga mig mina uppdrag i styrelsen för Kärnfastigheter samt Kulturnämnden, med stor saknad."
Att gå emot medlemsutskottets beslut kan leda till en uteslutning.
Men Kjell Dahlin vill inte närmare kommentera varför han backar från sitt tidigare beslut att stanna kvar.
Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, vill heller inte säga något om vad som ligger bakom kovändningen.
Inte heller SD:s kommunalråd i Helsingborg, Michael Rosenberg, vill kommentera det som hänt eller de politiska konsekvenserna.
Karin Forsell går in som ersättare för Kjell Dahlin i kulturnämnden. I Kärnfastigheter har SD ingen ersättare utan där försvinner partiet helt och hållet.
Gå till toppen