Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högtflygande freestylemål

Elva medaljer under SM-tävlingarna gör den gångna säsongen till den bästa i Landskrona Ski Clubs 34-åriga historia. "Om fem år ska det stå en skåning på startlinjen i OS", säger tränaren Mats Elofsson.

Inte nog med att Ängelholmstjejen, 17-åriga Clara Månsson, tog storslam på puckelpist-SM i Kläppen härförleden – två guld i juniorklassen och ett silver samt brons i seniorklassen – var det flera unga freestyleåkare från Skånes enda puckelklubb som gjorde bra resultat.
Totalt blev det elva medaljer, i olika valörer. En framgång som Landskronaklubben inte har varit närheten av tidigare.
Bosse Öberg, som varit med från starten 1979 och har haft olika roller i klubben sedan dess, kan inte dra sig till minnes ett SM och ett JSM som gett fler än tre medaljer.
Och i år blev det alltså elva.
– När vi drog igång i slutet av 1970-talet skrattade folk åt oss. "Det går väl inte ha en alpinklubb i Skåne", sa de, men uppenbarligen går det ganska bra, säger Bosse och skrattar.
Men även han är delvis överraskad över årets resultat.
– Att vi skulle ta så många som elva medaljer i ett SM fanns inte på kartan när vi drog igång. Det var en utopi, säger han.
– Men i år har vi haft en bra säsong på Vallåsen, varit ambitiösa i träningen och peppat varandra.
Skånes förutsättningar för att fostra alpina stjärnor är av förklarliga skäl små. Men när det kommer till freestyleåkning och puckelpist spelar snödjup och höjdmeter inte lika stor roll.
– Det kräver egentligen bara 200 meter av backe. Det har vi på Vallåsen, säger Mats Elofsson, tränare för freestylegänget.
En stor del av träningen sker också på trampolin, inomhus, och på vattenhopp.
– En backflip kanske man inte testar på snö första gången direkt. Fysträning och hoppteknik tränar vi mycket inomhus, fortsätter Elofsson, som också har två framgångsrika söner i klubben.
Tränaren Mats Elofsson bor i Limhamn och kör de många, och långa, milen till träningarna i Landskrona och Vallåsen ofta. En distansverklighet många av de 22 aktiva åkarna i klubben tvingas anpassa sig till – men som också kan inverka negativt på klubbens dragningskraft.
– Vi söker fler unga som vill träna med oss. Det är väldigt populärt med freestyleåkning, men det är klart att avstånden kan vara jobbiga.
Klubbens mest framgångsrika freestyleåkare – 17-åringarna Clara Månsson, Felix Elofsson, David Deliv och även 15-årige Emil Stegfeldt – har också lämnat Skåne och håller numera till vid skidgymnasiet i Åre.
Till hösten är det tänkt att ytterligare tre Landskronaåkare – Gustav Hedin, Max Månsson och Markus Stenbeck – ska börja årskurs ett av fyra vid skidgymnasiet.
– Egentligen är det otroligt att en Skåneklubb har så många talanger på gång. Det är sagt att man peakar runt 20 år och jag kan sätta pengar på att vid nästa vinter OS, 2018, så står det en skåning på startlinjen.

Skånska SM-medaljörer

Clara Månsson, 17 år från Ängelholm, två guld, ett silver och ett brons.
Felix Elofsson, 17 år från Limhamn, ett guld och ett silver i juniorklassen.
David Deliv, 17 år från Höllviken, två brons i juniorklassen.
Rasmus Stegfeldt, 14 år från Limhamn, ett guld och ett brons i ungdomsklassen.
Oskar Elofsson, 14 år från Limhamn, ett silver i ungdomsklassen.
Gå till toppen