Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Funny gör konst av godissnören

Funny Livdotter, uppvuxen i Svalöv, fick nyligen årets Helmer Lång-stipendiat. Just nu jobbar hon med att tillverka högst ätbara kostymer och dräkter. Åtminstone om man gillar godis.

– Det råder kaos. Men jag har det under kontroll, säger Funny Livdotter med ett skratt.
Examensarbetet på skolan HDK vid Steneby i Dals Långed, där hon går sista året på linjen för textil, kläder och formgivning, är något som upptar det mesta av Funny Livdotters tid för tillfället. Och att arbetet är extra besvärligt kan nog bero på materialvalet.
– Det är 40 kilo godissnören som jag fått Malaco att sponsra mig med. Jag gör kostymer i olika färger av snörena, säger Funny Livdotter.
Hon har också noterat att de olika smakerna skiljer sig åt när det gäller hållfasthet.
– Lakritssnörena är enklast att jobba med, medan jordgubbssnörena spricker lätt.
– Jag vet att jag kunde ha valt att jobba med ett lättare material. Men det är också bra med motstånd. Jag tycker om att försätta mig i knepiga projekt, säger Svalövsuppväxta Funny Livdotter.
Nyligen var hon aktuell som årets Helmer Lång-stipendiat. Stipendiet på 10 000 kronor mottog hon i Landskrona konsthall i samband med årets konstrunda.
– Det kändes som en jättestor bekräftelse för min konst, säger Funny Livdotter, som efter examen på skolan i Dals Långed tänker flytta tillbaka till nordvästra Skåne.
– Jag har saknat den skånska dialekten, tillägger hon.
Själv är född i Småland, men familjen flyttade ganska snart till Svalöv. Redan som liten tyckte Funny om att rita och teckna.
– Jag är uppvuxen i en arbetarklassfamilj och jag har fått med mig hemifrån att det är viktigt med jobb och inkomst. Därför blev det att jag valde att gå elprogrammet på gymnasiet i Landskrona.
– Men det spelade ingen roll. Jag kunde inte hålla mig ifrån konsten. Vägen dit har inte varit lätt. Men min familj har blivit mer stöttande med åren, säger Funny Livdotter.
Skolan i Dals Långed beskriver hon som "väldigt speciell".
– Eftersom skolan mer eller mindre ligger inne i skogen blir det en helt annan fokusering på arbetet än om den hade funnits i en storstad. Min inriktning är textil, kläder och formgivning. Men jag målar, tecknar, fotograferar och gör även videor. Det passar mig perfekt att få syssla med en massa olika saker.
Eftersom skoltiden snart är över kommer Funny Livdotter att kasta sig ut i konstnärens osäkra tillvaro. Men det skrämmer inte henne speciellt mycket.
– I den bästa av världar kommer jag att kunna försörja mig på min konst. Men vägen dit är förstås varken rak eller enkel. Men som sagt, det är bra med motstånd. Då anstränger man sig mer.
Förutom examensarbetet med de ätbara dräkterna arbetar Funny parallellt även med en utställning som ska visas i Säffle.
– Nu har jag också börjat leta efter en lokal i Skåne där jag kan ställa ut. Och så ska jag göra ett videoverk tillsammans med musikern Markus Stymne. Det ser jag fram emot.
Gå till toppen