Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Mia Gahnes egen kokbok är sommarlätt

En dröm har gått i uppfyllelse för matskribenten Mia Gahne. Äntligen kan hon hålla sin egen kokbok i handen.

Boken är en explosion av färger, heter Sommarlätt och kommer ut i början av maj. Den pyr av sommarkänsla - hav, klippor och rosenröda tomater.
– Den är perfekt när man är i sommarstugan och inte vill stå och slava i köket. Samtidigt är det ju kul att laga mat då, eftersom allt är så fräscht, säger Mia Gahne, som har jobbat fram boken tillsammans med fotografen Stefan Wettainen i sitt sommarhus i Skåne.
Mia Gahne har skrivit matreportage i hela 13 år nu - och hon har läsarna med sig.
– Det är väldigt roligt att märka att folk faktiskt lagar ens mat, säger Mia och berättar att många hör av sig med frågor och beröm.
– Jag vill få folk att tänka lite utanför den där färdigmatslådan, utan att det blir för svårt. Lite 'kan jag, kan du!'
Det var när Mia jobbade som guvernant hos en familj i Italien som matintresset väcktes. Hennes uppgift var att förbättra barnens engelska. Oväntat blev det också en "prao" i det italienska köket.
– Jag mötte ett helt nytt sätt att se på mat. Exempelvis, när det skulle lagas carpaccio kunde jag bli skickad till grannbyns slaktare på andra sidan ängen för att hämta färskt oxkött. Det bar jag sedan hem, andäktigt. Jag fick lära mig hur god mat ska smaka - och jag gick upp jättemycket i vikt! skrattar Mia.
När Mia kom hem från Italien blev det en utmaning att försöka återskapa smakerna. Mia lagade mat så det stod härliga till, och blev så nyhetsbyrån TT Spektras nya matskribent. Därmed nådde hon plötsligt ut till en mängd läsare runt om i landet. De senaste åren har mycket hänt. 2012 fick Mia Gahne ta emot Gastronomiska Akademiens Guldpenna. Dessutom har hon blivit kändisarnas kelgris. Hon har nu varit med och skrivit närmare 15 kokböcker, tillsammans med personer som Ernst Kirchsteiger, Börje Salming, Tony Irving och Annika Sörenstam. Och kanske är det just därför som det är så stort att äntligen få stå för något eget.
– Ja, jag är väldigt mallig och stolt över min kokbok! säger Mia, som nu kommer hem till sommar-Sverige efter en tid i New York.
– Sommaren är verkligen matens tid. Då finns som mest tid och lust att laga mat!


Här är några recept ur Sommarlätt, av Mia Gahne (Ica Bokförlag)
Ansjovissnurror med västerbotten och dill
Salviagös med citron, bacon och kantareller
Kolapaj med röda vinbär

Fakta

Namn: Mia Gahne
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo och två barn.
Aktuell: Med kokboken Sommarlätt (Ica Bokförlag) som släpps den 10 maj. Kokboken Skärgårdsmat med Börje Salming, som Mia skrivit texterna till, har också just getts ut. Mia Gahne jobbar också med en tredje kokbok tillsammans med Ernst Kirchsteiger.
Lagar helst hemma: "När jag är hemma blir det ofta vegetariskt. Och tömmakylskåpet-mat. Det är min specialitet. Min dotter brukar säga 'Kan du inte laga sånt där du gör när det inte finns något hemma?!'"
Viktigaste ingredienserna: Citron, parmesan och vitlök.
Musik i köket: "Ja! Det är härligt att laga mat till 70-och 80-talsdisco". (TT Spektra)
Gå till toppen