Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förrådsinbrotten skjuter i höjden

Extremt många vinds- och källarförråd har drabbats av inbrott sedan årsskiftet. Nu ska polisen diskutera lösningar med kommun och fastighetsägare.

113 uppbrutna vinds- och källarförråd sedan årsskiftet talar sitt tydliga språk – Landskrona genomlider just nu en våg av uppklippta hänglås och nätdörrar.
Senast i raden var tolv källarförråd i en fastighet på Stora Strandgatan, där en boende överrumplade två män i 20-årsåldern som flydde från platsen.
– Vi har börjat titta på den här biten. Vad jag kan konstatera är att både Svalöv och Landskrona har drabbats i ungefär samma utsträckning, säger Anneli Manelli, närpolischef i Landskrona.
Enligt henne har Landskronapolisen tagit kontakt med kollegorna i Söderåsens närpolisområde för att analysera vad som ligger bakom ökningen. Även bostadsinbrotten har ökat i Svalöv det första kvartalet jämfört med samma period tidigare år. I Landskrona ligger antalet bostadsinbrott på en hyfsat konstant nivå.
Anneli Manelli tror inte att förrådsinbrott och källarförråd hänger ihop.
– Vi har tittat lite på om det finns något samband, men inte kunnat se att det är kringresande ligor som utför förrådsinbrotten. Modusen som de använder sig av är inte sådant.
Den hetaste teorin är enligt Anneli Manelli i stället att det är lokala förmågor som bryter sig in i förråd, mest troligt för att komma över prylar som snabbt kan omsättas i kontanter och finansiera narkotikamissbruk.
– För en person med missbruksproblem är behovet att komma över lättsålda grejor stort.
Att begå förrådsinbrott är ofta betydligt lättare än att begå inbrott i bostäder. Den som väl har tagit sig förbi ytterdörren har ofta lätt att överblicka innehållet i förråden, som ofta är försedda enbart med nätdörrar och simpla hänglås.
Härnäst kommer polisen att lyfta problemet på ett av de ordinarie samarbetsmötena med Landskrona stad. Där kommer också frågan kring fastighetsägarnas ansvar att lyftas. Även allmänheten har ett ansvar att inte låta värdefulla föremål ligga synliga innanför rangliga nätdörrar, menar Anneli Manelli.
Hon uppmanar också allmänheten att vara vaksam och att höra av sig med information om iakttagelser till polisen.
– Nu senast på Stora Strandgatan fanns det ett vittne som såg två personer röra sig i källaren. Det är sådana uppgifter vi behöver komma åt, säger hon.

Fakta Förrådsinbrott

Antal inbrott i vinds- och källarförråd i Landskrona.
2007: 60
2008: 59
2009: 132
2010:136
2011: 186
2012: 161
2013 hittills: 113
Om det forsätter i samma takt som hittills under året kommer vinds- och källarförråden att bli närmare 350 stycken under 2013.
Gå till toppen