Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S vill ha jobbsatsningar nu

Socialdemokraterna vill att satsningar för unga, som yrkesintroduktion, sommarskola och naturvetenskapligt basår dras igång redan i år. Regeringen sölar med åtgärder, anser S.

Bild: Claudio Bresciani / SCANPIX SCANPIX
För att betala det vill S dra ner på regeringens Matlandet, Skogsriket samt stoppa Kulturarvslyftet och den ettåriga gymnasieutbildningen. S vill även disponera om 400 miljoner kronor av medel till regeringens disposition, för att betala de 640 miljoner förslagen beräknas kosta, enligt partiets vårbudgetmotion.
Enligt Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för S, visar regeringens egna och gång på gång reviderade prognoser för arbetslösheten att nivån kommer att vara lika hög 2017 som den var när den borgerliga regeringsalliansen fick makten efter valet 2006.
Det innebär tio förlorade år, hävdar hon.
Vinsten med att redan i år införa platser inom den så kallade yrkesintroduktionen är betydande och kan vara helt avgörande för många arbetslösa ungdomar, enligt S. Regeringens tanke var att samtal mellan regering, fack och arbetsgivare skulle bereda vägen för yrkesintroduktionen, men de centrala överläggningarna havererade i vintras.
— Jag är oförstående till regeringens avvaktande inställning inför detta, säger Magdalena Andersson och påpekar att det trots allt finns branschvisa avtal om yrkesintroduktion och att de kan komma igång förutsatt att staten lämnar stöd för detta.
S har inte bestämt sig för om man ska hålla fast vid att de halverade arbetsgivaravgifterna för unga ska återställas till normalnivån igen. Avvägningar ska göras inför förslagen i partiets höstbudgetmotion. Det finns skäl som talar för att återställa, som att de haft tveksam effekt och att det är en dyr ordning.
— Men å andra sidan är min livsuppgift inte att höja skatten, säger Magdalena Andersson som svar på vad S vill göra med de halverade avgifterna.
Miljöpartiet backade nyligen och föreslår numera att de halverade avgifterna ska bestå eftersom arbetsgivarna har vant sig vid dem och att det i dagens läge, med hög arbetslöshet, vore fel att höja dem igen.
Regeringen bryter dessutom mot budgetreglerna vad gäller överskottsmålet, hävdade Andersson på en pressträff.
Hon säger att S till hösten kommer att lägga skarpa förslag om exportfrämjande för små och medelstora företag, om mindre klasser, ett första steg i den ungdomsgaranti som S-kongressen nyligen enades om samt ett förslag för så kallade extratjänster inom vård- och omsorg för personer som nu befinner sig i fas 3 av jobb- och utvecklingsgarantin. Långtidsarbetslösa ska på så vis få en chans till riktiga jobb med riktig lön.
Finansminister Anders Borg anser inte att Socialdemokraternas förslag är ansvarsfull ekonomisk politik. Det handlar om att trycka ut människor från arbetsmarknaden och höjd skatt som slår mot jobben, säger han i en kommentar till vårbudgetmotionen från S.
— Man talar om några hundra miljoner kronor i åtgärder men tiger om de miljarder som föreslås i skattehöjningar och bidragshöjningar, sade han vid en pressträff.
Han avvisar Magdalena Anderssons beskrivning av svensk ekonomi.
— Sverige har klarat krisen bättre än de flesta andra EU-länder och OECD-länder. Vi har en påtagligt högre ackumulerad tillväxt och har haft en väldigt bra reallöneutveckling. Trots att vi haft den värsta krisen sedan 30-talet så har vi haft en stigande hushållskonsumtion, sade Borg.
Han medgav att Sverige har problem med den höga ungdomsarbetslösheten.
— Det är ett allvarligt samhällsproblem. Det är ju därför vi arbetar med trepartssamtalen och yrkesintroduktionsjobben. Men det är ju märkligt att Socialdemokraterna håller fast vid att då höja arbetsgivaravgifterna för unga.
Först vid årsskiftet räknar regeringen med att kunna introducera yrkesintroduktionsjobben för unga. Men det ska gälla alla unga och inte bara ungdomar som varit arbetslösa i sex månader, framhöll Borg.
Anders Borg kritiserade Socialdemokraternas förslag att slopa halveringen av arbetsgivaravgiften för unga, samtidigt som man med yrkesintroduktionsavtal ska subventionera ungas löner med 10 000 kronor.
— Man subventionerar med 10 000 kronor samtidigt som man höjer arbetsgivaravgiften med 35 000 kronor och tror att det leder till fler jobb, sade Borg.
Men den kritiken får Magdalena Andersson att reagera.
— Det verkar ha gått lite för fort för Anders Borg. Den höjda arbetsgivaravgiften är på ett år medan vi föreslår 10 000 kronor per månad. Om Anders Borg har lite svårt att förstå våra förslag, är han välkommen att ringa mig, säger Magdalena Andersson till TT.
Centerledaren och näringsministern Annie Lööf anser att S budgetförslag visar på ett parti som ger med den ena handen och tar desto mer med den andra.
— Socialdemokraterna skär ner på satsningarna på turism, skogen och jorden, säger Lööf och hänvisar till de neddragningar som S vill göra på programmen Skogsriket och Matlandet.
Det kommer bland annat att gå ut över de småföretagare S säger sig vilja värna, enligt Lööf.
— Det är bra att de presenterar förslag för jobb till unga, men de orden ekar tomt när man samtidigt vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga.
Gå till toppen