Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

En vanlig dag på jobbet

Bara för några dagar sedan blev det stora rubriker då de stormade Bandidos lokaler i Helsingborg. Skånes piketpolis är på plats när det bränner till – vid skottdrama, grova rån och gisslansituationer. I fjol gjorde de rekordmånga insatser, mer än ett om dagen.

Klockan är 18:24:28 fredagen 6 november 2010 då det ringer i Peter Mangs telefon i Malmö.
– Det är så här att jag ringer från polisen och vi behöver prata med dig förstår du.
– Jaha, öh vad konstigt.
– Ja, så kan det vara. Men som sagt vi skulle verkligen behöva prata med dig. Är du i din bostad?
– Ja.
– Ute i trapphuset så står där fyra eller fem poliser. Om du ska gå ut till dem så vill jag att du går ut genom dörren och ser till att du har dina händer synliga hela tiden.
– Hallå polisen, jag öppnar nu.
Piketstyrkan skriker:
– Visa händerna!
Förhandlaren fortsätter att prata i telefonen:
– Nu gör du bara som de säger hela tiden, Peter.
De som grep den misstänkte serieskytten Peter Mangs var grupp "Mike 40" vid Piketen Skåne. Gruppchefen, Adam, har varit vid piketen i 13 år.
– Vi var fem man och på väg att sluta för kvällen. Efter en snabb genomgång valde vi en defensiv lösning. När vi säkrat trappan ringde en förhandlare upp Peter Mangs. Det gick snabbt och lugnt, berättar Adam och fortsätter:
– Han ifrågasatte lite, men verkade inte helt förvånad heller. Min direkta magkänsla sa mig att det var rätt man.
I ett bunkerliknande svart kontorskomplex på ett industriområde i Malmös utkant har piketen sina lokaler. Det är fräscht och ombonat trots att den dominerande färgskalan är stålgrå och gulvitt. Kring ett lågt runt träbord står fem designade neongröna fåtöljer. Här brukar man starta helgjobben med morgonfika och baguetter.
På en korridorvägg hänger symmetriskt ett 50-tal identiska vapensköldar med piketens emblem. En lagerkrans, ett par vingar och en dolk med spetsen uppåt.
– Lagerkransen symboliserar utbildning, dolken står för spetskompetens och vingarna står för styrkans förmåga att ha ett helhetsperspektiv i varje given taktisk situation, förklarar insatsledaren Martin.
På väggarna, och även några fönster, finns flera hundra fotografier av kriminella personer upptejpade. Det är ganska många arga tjurnackar med tom blick, men i ett och annat ansikte anar man ett osäkert leende. Merparten är män, men det finns även några, kvinnoporträtt. En del är födda på nittiotalet, andra äldre.
Joakim visar runt i huset. I ett av hans skåp i omklädningsrummet står två innebandyklubbor.
– Vi har slutat med det, vi spelar heller inte fotboll, det är alldeles för stor skaderisk. Vi lägger det mesta krutet i gymmet.
Intill en välutrustad gymlokal finns en dörr med texten Combat. Rummet har ljusgrönt madrasserat golv och väggar. Här tränar man taktiskt självskydd, eller om så vill – kontrollerat gatuslagsmål.
Alla i grupperna har sina speciella färdigheter som till exempel dörrforcering och rappellering, att fira ned sig i rep. Särskilda sjukvårdare har en akutsjukvårdsutbildning motsvarande 15 högskolepoäng och får ge morfin och sätta dropp. I en väska finns även utrustning för att behandla skott- och knivskador.
– Vi gjorde 372 insatser i fjol och det är närmare 25 procent mer än normalt, berättar Martin.
Malmö är naturligtvis i topp i Skåne, men Helsingborg ligger stadigt på andra plats. De flesta ärenden gällde ingripanden mot farliga personer.
Husrannsakningar för eftersökande av vapen och narkotika ökade också. De övriga uppdragen var bland annat eskort av personer till och från rättssalar med risk för fritagnings- eller attentatsförsök. Ett par gånger sökte man efter försvunna personer med specialfordonet Sandcat och värmekamera.
Ett vanligt kvällspass börjar med en utsättning, man går igenom tips, spaningsuppslag, vilka som är efterlysta och bestämmer hur kvällen ska läggas upp. Man lastar bilarna med mängder av prylar som ska med.
Extra skyddsutrustning, sköldar och kulsprutepistoler i flera olika versioner, samt ett pumphagelgevär.
– Det är främst till mot aggressiva hundar typ kamphundar, men det är många år sedan vi sköt någon. När vi stormar in springer de och gömmer sig under någon säng.
Styrkans bilar är var och en speciell, men ser helt vanliga ut. Alla är i så kallat civilt utförande. Det finns en rullande kommunikationscentral, packade med datorer och sambandsprylar. En del är bepansrade, andra saknar varje spår av polis eller myndighet. Några vill man inte visa då de fortfarande är okända för "buset". Men ett par av den tidigare statsministern Göran Perssons tjänstebilar är inte lika hemliga.
– Bilarna som är skottsäkra är tyngre än vanligt så de beter sig inte som en normal Volvo, säger Joakim och tillägger:
– Sen är de lite nedsuttna i höger bak.
Snittåldern ligger runt 35 år och majoriteten är småbarnsföräldrar. Adam har tillsammans med sin fru, som är hundförare, tre barn inom fyra år.
– Visst är det så att många inom blåljusyrkena är tillsammans, men min fru blev faktiskt polis efter att vi träffats, säger han.
Han tippar att nära på hälften av dem som arbetar på piketen är tillsammans med andra poliser.
Hans egen grupp är lite speciell då fem av sju är tillsammans med kvinnliga poliser. Killarna menar att deras fruar och sambos inte är oroliga, samtidigt som de säger att de inte gärna talar vid köksbordet om de planerade insatser som de ska göra.
– Det är klart att pulsen går upp ibland, säger Erik men menar att han är betydligt mer orolig för sin fru, som är radiobilspolis.
– Det är farligare att åka vanlig polisbil. De får ta de första smällarna, möta folk som saknar spärrar. De åker på lägenhetsbråk där vad som helst kan hända, säger han.
De på piketen undviker att prata jobb på sin fritid. Särskilt om man är på fest och träffar personer som man inte känner sedan tidigare.
– Det har hänt att jag sagt att jag arbetar på en industri, bara för att slippa diskussioner, berättar Mårten.
Det vanliga är att man stannar vid styrkan sex eller sju år innan man går vidare. Någon form av befäl eller spanare är vanligt och några har blivit livvakter. Lite skämtsamt kallas Säpo för Piketkyrkogården.
– Vi hade en kille som nyligen gick dit och vi har bara hört positiva saker från honom, så det är nog ett bra jobb, men nackdelen är att stationeringen är i Stockholm, säger Joakim.
Endast en kvinna, Lena Matthijs, har tjänstgjort vid piketen och det var i slutet av 1990-talet. Hon är numera biträdande chef för Älvsborgs polisområde i Borås.
– Fysiken är inte det viktigaste. Det taktiska uppträdandet och social kompetens går före, säger Adam.
Alla är medvetna om att jobbet som piketpolis är farligt. Samtliga i styrkan lever med skyddad identitet. Dem man arbetar mot hör till de tyngst kriminellt belastade. Därför är beredskapen för att något kan hända alltid hög, i alla situationer.
– Vem är helt säker på snabbaste vägen härifrån till akuten i Lund?
– Bra, nycklarna sitter i tändningslåset och jag har extranycklarna i den här fickan.
Inför kvällens skjutövning på Revinghed går man snabbt igenom de inövade rutinerna. Ganska snart rör sig grupperna över det nattsvarta skjutfältet – samtidigt som de skjuter med automatvapnen mot målen som knappt syns i mörkret.
– Det var en snygg McClane-rullning du fick till där, säger Håkan till kollegan och syftar då på Bruce Willis filmsnut.
Det snöar ymnigt och klockan närmar sig sex en onsdagskväll i Helsingborg.
– 33 och 35, gör en PL 19 på de där två i den svarta Saaben, kommer det stillsamt, nästan sävligt över kommunikationsradion.
Mannen som uttalat ordern är gruppchef för Mike 30, en av fem enheter vid Piketen Skåne. Han sitter bakom de svarta rutorna i en silverfärgad Volkswagen-buss med en laptop i knät.
Poliserna ställer upp männen mot planket till Hells Angels klubblokal i korsningen Nygatan och Sydhamnsgatan. En tredje söker igenom deras bil. Det hela går mycket lugnt och stilla.
– Hells Angels är rätt fostrade och pratar inte med poliserna. Ibland tjabbar de emot, men det är inte ofta, de vet att allt bara tar så mycket längre tid, säger gruppchefen.
Anledningen att man är på plats är flera, men bidragande orsak är att mc-gängen Hells Angels och Bandidos har sina styrelsemöten på samma veckodag.
– Det ingår i vårt uppdrag att störa gängen, de ska inte känna sig säkra helt enkelt.
Det är egentligen ordningsgruppen i Helsingborg som har de bägge mc-klubbarna på sitt bord, men piketen gör också insatser mot dem.
– På senare år har gängtillhörigheten luckrats upp markant. Symboler och västar betyder allt mindre. Man är med där det finns pengar och droger. Lojaliteter kan bytas över en natt. Så var det inte för tio år sedan.
Piketen utvecklade för nio år sedan en egen metod att ta sig in genom låsta dörrar, så kallad explosiv forcering. Den är så effektiv att andra styrkor från Europa kom till Malmö för utbilda sig på tekniken. För ett år sedan bestämdes att bara nationella insatsstyrkan, NI, i Stockholm skulle få använda metoden.
– Detta innebär en allvarlig fara för tredje man, säger Michael Storm, chef på Piketen Skåne och fortsätter:
– En snabb insats kan vara avgörande. Ibland kan tio minuter eller en timme vara en lång tid.
Det tar NI minst sex timmar att ta sig till Skåne från Stockholm, om vädret tillåter.
– Jag ser inget motsatsförhållande, men vi måste kunna agera i symbios med nationella insatsstyrkan.
Det har seglat upp en het debatt efter att Rikspolisstyrelsen lagt ett förslag som justitieminister Beatrice Ask ställt sig bakom. I korthet går det ut på att 50 polistjänster på NI ska ökas till 97. Till en årlig kostnad av 30 miljoner kronor.
En av dem som kritiserat förslaget är kriminologen Leif GW Persson.
Han menar att de tre piketstyrkorna har stor erfarenhet och i all väsentlighet samma kompetens som NI. Hans förslag är en mera regional ordning där man utnyttjar alla befintliga resurser så att man får bättre täckning och kortare utryckningstider över hela landet. "Vi kan inte förutsätta att alla terroristdåd ska inträffa i Stockholm."
Vi åker på Amiralsgatan i Malmö. När vi korsar Norra Grängesbergsgatan pekar Adam på ett höghus och säger:
– Där uppe på åttonde våningen missade jag en man med några decimeter. Vi fick order att gå in i lägenheten när han klev över räcket. Jag såg honom i ögonen då han föll mot marken.
Adam säger att han har lätt för att komma över starka händelser.
– Men någonstans i huvudet lagras allting. Som tur är så har man ju stabila arbetskompisar och vi känner varandra väl så vi kan snacka ut tillsammans.
Blir det aldrig fullt, för mycket helt enkelt?
– Det händer något hela tiden och så länge jag trivs med det fortsätter jag. Jag känner att vi gör skillnad, att vi gör bra insatser för tredje man och hela samhället.

Piket

Ordet Piket kommer av franskans piquet och avser en militär eller polisiär styrka som står i beredskap att snarast rycka ut. Piket kan även avse ett antal fartyg som har bevakningstjänst. I december 1709 gav Karl XII order om att de sex bästa ryttarna vid varje kompani i Sverige skulle stå i ständig beredskap. De skulle vara beredda att när som helst rycka ut och snabbt samlas som en slags ständig piket. Dessa så kallade friryttare skulle också vara fria från handräckning och kommenderingar.

Bakgrund

Piketen är en nationell resurs med beredskap vid grova brott och särskilt farliga situationer och miljöer.
Norrmalmstorgsdramat 1973 och terrordådet på Västtyska ambassaden i Stockholm 1975, visade på behovet av en specialstyrka. 1979 bildades Piketen.
Piketens gör de insatser som anses för farliga för vanlig polis, eller där specialistkompetens är nödvändig, exempelvis att fira sig ned från ett höghus eller att ta sig snabbt in i en lägenhet.
I styrkan finns flera specialistfunktioner som sjukvårdare, dörrforcerare, förare av specialfordon och de kan verka i CBRNE-situationer. Det tre piketstyrkor i landet finns i Stockholm med 80 operatörer samt Göteborg och Malmö med vardera 50 man.

Sandcat - rena pansarvagnen

Sandcat är ett insatsfordon som finns i tre exemplar hos piketenheterna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är Lars Ingesson, teknik- och metodikutvecklare vid piketstyrkan i Malmö som i samarbete med företaget Euro-lans i blekingska Backaryd som konstruerat pansarbilen som är specialutvecklade för användning i farliga miljöer. Den tål kraftig beskjutning, eld, giftgasmoln och kan även användas i radioaktiv miljö. Den är bland annat utrustad med värmesökande kamera att använda vid sökning efter försvunna eller farliga personer i mörker och svår terräng. Den har även utrustning som kan analysera olika giftgaser som kan finnas utanför fordonet. Sandcat är ett av världens mest allsidiga fordon när det gäller brottsbekämpning och intresset från internationell polis är stort.

Polislagen paragraf 19

En polisman som med laga stöd griper eller annars omhändertar eller avlägsnar någon får i anslutning till ingripandet kroppsvisitera denne i den utsträckning som är nödvändig. Ett, av säkerhetsskäl för att vapen eller andra farliga föremål skall kunna tas om hand, eller två, för att hans identitet skall kunna fastställas.

Gå till toppen