Ängelholm

Populär postrånevandring med många kändisar

Drottning Kristina, Carl von Linné och Bellman. En rad historiska personer dök på söndagen upp längs gamla riksvägen över Hallandsåsen när föreningen Framtidsbygd Hjärnarp arrangerade den 30:e Postrånevandringen.

Hjärnarp
Det fridfulla lugnet i skogen uppe på Hallandsåsen bröts plötsligt av skrik och vrål när Snapphonorna utan förvarning gick till anfall.
– Ge hit era pengar annars skjuter vi, skrek snapphonehövdingen Gunilla Dalsfelt och viftade med sina pistoler.
Närmast skräckslagna lämnade den ene efter den andre några kronor i tullavgift i en skål vid gränsstationen.
Alla utan den unge postrånevandraren Linus Stridh. Han gick i stället till motattack mot snapphonorna med en egen vattenspruta.
– Så lätt ger jag mig inte. Ska ni ha pengar får ni komma och ta dem, skrek han och dansade runt snapphonorna innan han till slit lyckades fly över gränsen.
Lika modiga var inte Kerstin Nilsson och Stig Persson. De var långt ifrån rustade för strid och valde därför att betala sin gränsavgift innan de gick vidare.
– Det här är kul. Jag har varit med i Postrånevandringen i många år nu och det bjuds alltid på något nytt, säger Kerstin Nilsson.
– Och i år är det extra festligt med jubileum i ett underbart väder, tillägger Stig Persson.
Det kom gott och väl över 700 deltagare till årets upplaga av Postrånevandrning över Hallandsåsen mellan Östra Karup och Margretetorp.
– Kul att Postrånet från 1757 håller sitt grepp om bygden och att intresset för den historiska vandringen växer från år till år. Numera har vi deltagare från stora delar av landet, säger Rita Aatola-Olsson, i föreningen Framtidsbygd Hjärnarop som numera står som arrangör.
Under den 12 kilometer långa vandringen dök en rad historiska personer upp längs vägen. Förutom drottningarna Kristina och Margareta fick vandrarna på olika sätt också möta Carl von Linné och Bellman.
I skogen vimlade det också av snapphanar, danska soldater, postryttare och postrånare. Här fanns gårdfarihandlerskan Hacka-Gtreta och Viktor Lejon samt spelmansfamiljen Carr som bjöd på underhållning.
Fotnot: Postrånevandringen följer den äldsta kända färdvägen över Hallandsåsen mellan Danmark och Sverige.
På 1700-talet förde postryttare värdepost här mellan Köpenhamn och Oslo. Vägen ansågs vara en dödens stig för den som inte själv var friskytte eller snapphane. Så det gällde att färdas i ett följe och det fanns diligensstationer och gästgiverier.
Den sjunde september 1757 blev postryttaren Bengt Nilsson överfallen i ett bakhåll i Simontorp. Han besköts och den uppbrutna postväskan återfann senare tom vid Margeretetorps gästgiferi.
h
Gå till toppen