Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salamanderinventering förlängs

Tre exemplar av den fridlysta större vattensalamandern. Det blev resultatet av en månads inventering. Nu förlänger länsstyrelsen insamlandet i Rydebäck.

Planerna för Rydebäcks Montessoriskola har stoppats av den fridlysta större vattensalamandern. Länsstyrelsen släpper inte igenom detaljplanen för skolbygget eftersom det är oklart om djuren använder skogsdungen där det ska byggas som övervintringsplats.
Nu försöker kommunen få dispens för att bygga och har under april låtit konsultföretaget Calluna göra en inventering för att ta reda på fakta. HD har tidigare skrivit om hur man med hjälp av inhägnad och nergrävda hinkar ska fånga in djuren, om de finns där.
Nu är inventeringen genomförd. Tio nätters fångst har resulterat i ganska många infångade grodor och mindre vattensalamandrar. Den 16 april kom toppen med flest fångade djur, då var det gynnsamt väder med värme och lite regn. Och då fanns för första gången även två större vattensalamandrar i hinkarna. En tredje fanns i fällan den 30 april.
Håkan Sandsten på Calluna tycker att tre exemplar är svårt att dra några slutsatser av.
– Det man kan säga är väl att detta inte är något fantastiskt övervintringsområde, men att de ändå finns där eftersom vi har fångat några. Hur det här ska vägas får länsstyrelsen avgöra, säger han.
Enligt Håkan Sandsten är vårens stora grodvandring över nu, det kan han se i fällorna där antalet grodor också har avtagit. I dammen däremot, dit de vandrar, kunde han i förra veckan hitta både salamanderrom och många salamandrar som simmade upp till ytan för att andas.
Men länsstyrelsen vill ändå förlänga inventeringen, meddelade de i ett beslut i torsdags. Anledningen är den försenade våren som kan ha försenat salamandrarnas uppvaknande och vandring. Det har också kommit uppgifter från grannar som de senaste dagarna har påträffat salamandrar i sina trädgårdar.
Som en ren försiktighetsprincip för att få ett så bra beslutsunderlag som möjligt har länsstyrelsen därför beslutat om förlängning med ytterligare två inventeringstillfällen. Det ena är redan avklarat, utan någon salamanderfångst, och det andra blir i nästa vecka.
Därefter kommer Håkan Sandsten att skriva en rapport som skickas till länsstyrelsen.
Gå till toppen