Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer kultur väntar i skolan

Klippans kommun har fått 420 000 kronor i bidrag för att ge grundskoleelever kulturupplevelser nästa läsår. Bland annat vill man förse barnen med en dos lokal musikal.

Tre gånger har Kulturrådet gett Klippans kommun Skapande skola-bidrag och varje gång har summan räknats upp. Till läsåret 2013/2014 fördelades totalt 170 miljoner i landet och Klippan fick 420 000 kronor – 120 000 kronor mer än i fjol.
– Det är jätteroligt, jag sitter just nu och planerar insatserna, säger grundskolechef Helene Viebke Dahlberg som också är skolans kultursamordnare.
– Först och främst ska vi fortsätta med grunden: att alla de yngsta barnen i F-6 har möjlighet att gå på teater, och att de äldre barnen arbetar med skapande och konstnärskap utifrån Dunkers kulturhus och lokala konstnärer.
Extra medel söktes också för ett specifikt arrangemang – Bruksspelet som uppförs på Klippans Pappersbruk i sommar. Det måste alla barn i kommunen få se, menar Helene Viebke Dahlberg.
– Vi planerar just nu hur vi ska kunna göra det möjligt, kanske en kortare version än den som spelas i sommar och att de får se museet på bruket, för att få in den atmosfären och kunskapen om Klippans ursprung och få känna stolthet för det.
Skapande skola-bidraget ger också utrymme för pedagogernas och elevernas egna önskemål.
– Jag har gjort ett litet smörgåsbord som lärare och elever kan välja från – men också komma på egna idéer och skicka in till mig.
Grundskolechefen ger som exempel att musikläraren i Ljungbyhed sökt medel till en låtskrivar-work shop och att klass 3 på Snyggatorp har träffat kulturpedagoger på Dunkers.
– Det finns massor att göra! försäkrar Helene Viebke Dahlberg.
– Det här är oerhört viktigt för barn och unga, säger Camilla Alexandersson som gläds åt att bidraget trappats upp.
– Jag tror att både rapporten från föregående år samt den nya ansökan spelade roll här. Det handlar ju om vilken vi ambition vi har på detta, och jag vill påstå vi har en hög ambition i Klippans kommun.
Gå till toppen