Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Oviss väntan för 110 anställda på Harbo

Harbo i Skånes Fagerhult försattes i konkurs den 30 april vid Helsingsborgs tingsrätt. Företaget är den största arbetsplatsen för tillverkning på orten. 110 anställda väntar på besked om det blir någon fortsättning efter maj.

Harbo productions ab har gått i konkurs och nu får de anställda genomlida en oviss väntan på om det blir någon fortsättning.Bild: Sven Sandström HD-NST
Fritidsmöbeltillverkaren drivs vidare av konkursförvaltaren. Jörgen Andersson, som handlägger konkursen i samarbete med förvaltaren Peter Öfverman från Lund, uppger att arbetet nu inriktas upprätthålla produktionen så långt det går.
– Vår uppgift är att försöka hitta förutsättningar för fortsatt drift. Vi har talat med leverantörer och kunder och fått positiva besked. Det har pågått diskussioner sedan före konkursen med att hitta delägare eller någon som kan ta över hela verksamheten, säger han.
I normala fall kan förvaltaren driva företag vidare i 30 dagar efter en konkurs.
– Vid vissa förutsättningar kan man driva det något längre, men då krävs att man ska veta vart man är på väg. Det är ganska snabba ryck här. Vi kommer att annonsera ut företaget till helgen. I början av nästa vecka får vi se hur stort intresset är, säger Jörgen Andersson.
Konkursförvaltaren kan i nuläget inte uppge hur stora skulderna är i Harbo productions ab. Arbetet med att sammanställa detta pågår för fullt.
Personalen får sin lön utbetald av Ackordcentralen i väntan på processen med den statliga lönegarantin. Jörgen Andersson uppger att det var lugn stämning på det personalmöte som hölls i slutet av förra veckan.
Något som även bekräftas av Martin Svensson, ombudsman för GS facket (skogs-, trä- och grafisk bransch), som är den personalorganisation som har flest medlemmar av de anställda på företaget.
– Harbo har varit öppna med att det gått dåligt det sista halvåret, så det kom inte som en chock. Det är förstås tråkiga nyheter och det slår förstås extra hårt mot de par där båda jobbar på Harbo. Vi ska hjälpa till med vad vi kan. Det vi hoppas på är att man kan hitta en köpare, säger Martin Svensson.
Harbo är ett familjeägt företag i tredje generationen Ohlsson med anor från 1960-talets början. Fredrik Ohlsson, vd, säger till tidningen att han överlåtit alla offentliga kommentarer om företaget till konkursförvaltaren.
Så sent som 2010 till 2011 genomfördes en rekonstruktion och då var antalet anställda nere i ett 40-tal. Kvar blev ursprunget - tillverkning av trädgårdsmöbler i furu. Även den gamla fabriken i Åsljunga togs i bruk för produktion.
Tidigare vd:n Niclas Pedersen uppgav i en artikel i tidningen i november att Harbo då var mitt uppe i ett investeringsprogram föranlett av tillverkning till möbeljätten Ikea.
Enligt uppgift från GS fackets Martin Svensson ska inkörningen av de nya maskinerna för Ikea-produktionen inte ha gått så smärtfritt som man räknat med.
Gå till toppen