Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes Fagerhult hårt drabbad ort

Orten i den norra delen av Örkelljunga kommun har drabbats hårt på senare tid. Arbetstillfällena har blivit allt färre. Under hösten 2012 kom beskedet om nedläggningen av Concentric med 70 anställda.
Tillverkningen flyttar utomlands. Avvecklingen och nedmonteringen av företaget ska vara genomfört under första halvåret i år.
I mars varslade vårdboendet Temabo 16 anställda om uppsägning.
Kommunalrådet Carina Zachau (M) tillhör själv de drabbade och är tjänstledig från Harbo för sitt politiska uppdrag.
– Det är ett hårt slag igen och det är bekymmersamt. Vi gör vad vi kan för att få nya företag att etablera sig, både i Skånes Fagerhult och i Örkelljunga.
Vad kan kommunen göra i detta läge?
– Vi kan underlätta och vara med där det finns vidareutbildning, men vi kan inte köpa lokaler eller ge företagsstöd. Vi måste förhålla oss till de regler, förordningar och lagar som gäller.
Carina Zachau ser ingen kvick fix. Hon tror att det kommer att bli svårt att hitta företag som passar för den personal som jobbar på Concentric och Harbo.
– Arbetsförmedlingen måste få ut personalen i andra arbeten. Arbetsmarknaden är rätt tuff nu och man måste nog vara beredd på att pendla.
Örkelljunga kommun anställde för en tid sedan en företagsrekryterare. Denne ska ha arbetat mycket med att få en bilprovning till orten.
– Jag tror inte att man ska ha för stora förhoppningar. Det tar rysligt långt tid att leverera. Jag tror att vi måste hitta tio företag som kan sluka all personal på Harbo och Concentric, säger kommunalrådet.
Men allt är inte nattsvart i kommunens norra delar. På pluskontot finns Nibes satsning på att bygga ut sitt lager, möbelkedjan Europamöblers flytt av sin bas från Jönköping till Torkelsons och några mindre etableringar.
Gå till toppen