Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Fixa finaste budgetfesten

Student, bröllop, midsommar. Festsäsongen är igång och nu är goda råd dyra. Eller? Festfixartrion Vintagefabriken har de roligaste budgettipsen till sommarens snyggaste fest.

En lyckad fest behöver inte vara en påkostad fest. God planering och omtanke är däremot avgörande. I boken Vintageparty har Linda Hansson, Louise Lemming och Emma Sundh sammanställt sina bästa festtips baserade på fynd från vinden, sopsorteringen och sina egenkomponerade visioner. Deras första tips till den som ska fixa fest framöver är att fundera ut ett tema.
– Det är mycket lättare att spinna vidare på roliga saker att göra och pynta med om man har något att utgå från, säger Emma.
Vårvimmel, picknickparty, folkparksfest, skördeskiva, båtbaluns och vinteryra är några festteman de föreslår i sin bok. Bara fantasin sätter gränser – ta gärna ut svängarna.
Gillar studenten i fråga att resa kan man dekorera med kartor på allt från inbjudningskort till kaffedukning. Om det är ett båtintresserat brudpar kan det vara läge att bjuda till en marin båtbaluns med nautiska detaljer.
Vintagefabriken jobbar efter divisen "miljösmart, vackert och snällt mot portmonnän". En genomtänkt fest behöver inte vara detsamma som en dyr. Linda, Louise och Emma tycker att det är självklart att först och främst kolla vad som står i skåpen, vad som kan lånas och handlas på loppis. Eller varför inte ta en titt på mormors vind? Oftast finns det också användbart "skräp" i sopsorteringen – konservburkar kan bli vaser, krukor eller ljuslyktor. Var inte så petig, se möjligheterna.
– En grej vi nästan alltid gör är att blanda udda porslin. Tänk inte så mycket på att du måste gilla varenda kaffekopp. Ofta är det mixen av olika stilar som gör att det blir charmigt. När jag gifte mig gick jag och en kollega, som också skulle gifta sig, ihop och köpte loppisporslin som användes på bägge bröllopen, säger Louise.
Dessutom brukar det mesta som är udda, kristallglas, porslin och ljusstakar, vara billigt.
Det bästa av allt när det gäller festfixande är att det inte finns några pekpinnar. Lek fram feststämningen! Om gästerna ändå inte kommer i gång av allt det genomtänkta och vackra, kan det vara bra att ha förberett någon typ av aktivitet. På vintagepartyt passar klassiker som boule och femkamp perfekt.
– Vi tycker att det är kul att ha en väska med utklädningskläder och en polaroidkamera som alla gäster får ta bilder med. De kan bli en del av en annorlunda gästbok, säger Linda.
Men det gäller att inte missa det viktigaste, säger Emma:
– Ha roligt! Jag gillar perfektion. Men det får inte ta över festkänslan. Om inte pompomsen är perfekta så gör det inget.

Vintagefabriken

Namn: Louise Lemming, 29 år, Linda Hansson, 29 år, Emma Sundh 30 år.
Aktuella: Med boken Vintageparty (Norstedts).
Arbetar som: Frilansstajlister, driver vintagebutik och är festfixare.
Motto: Miljösmart, vackert och snällt mot portmonän.

Gör pompoms

Det behövs:

En stark lina och 20–30 ark silkespapper.

Gör så här:

1. Lägg silkespapprena i en slät hög.

3. Vik in kortsidan tre centimeter. Håll "viket" på plats, vänd på högen och vik lika brett igen.

4. Vik fram och tillbaka tills du har gjort ett dragspel av högen med silkespapper.

5. Platta till och vira ett snöre kring mitten. Gör en dubbelknut.

6. Klipp hörnen runda med en sax.

7. Nu är det dags att börja fluffa. Dra försiktigt arken, ett och ett, mot mitten från alla håll. Se till att det blir en jämn rund form.

Gör smartaste drinkglasen

Ingen vill ha flugor och getingar i fördrinken på sommarfesten. Smartast är att ha dryck i sugrörsglas med lock. De finaste gör du enkelt själv.

1. Samla ihop ett gäng gamla syltburkar och rengör dem noga.

2. Gör hål i locket med hjälp av en borrmaskin.

3. Fyll burken med tänkt drink.

4. Täck locket med en fin servett och vik in kanterna under locket.

5. Gör hål i servetten och stick in ett sugrör i hålet.

6. Limma gärna fast små flaggor av papperstejp på sugrören – kanske flaggor med namn så att glasen inte förväxlas?

Gå till toppen