Världen

Stökigt under "Murens kvinnors" bön

Polis i Jerusalem grep i dag fem ultraortodoxa judiska män som försökt störa en grupp kvinnliga aktivisters bön nära Västra muren ("Klagomuren").

Bild: Bernat Armangue SCANPIX
Polis sattes in för att hålla cirka 1 000 män borta från ett par dussin aktivister från kvinnogruppen Murens kvinnor som bett med bönesjalar.
— Hittills har fem män gripits för att ha stört ordningen, säger polistalesmannen Micky Rosenfeld.
Murens kvinnor har länge krävt att kvinnor ska få be med bönesjalar och läsning ur torahrullar. Polis har tidigare hindrat dem då detta ansetts vara "provocerande" gentemot ultraortodoxa grupper, som i vissa fall antastat kvinnorna. Förra månaden fann dock en domstol att det inte var kvinnorna som stört ordningen, utan de grupper som gett sig på dem.
De ultraortodoxa demonstranterna var "extremt våldsamma" och kastade bland annat flaskor, soppåsar och ägg, enligt Shira Pruce, taleskvinna för Murens kvinnor.
— De gjorde allt de kunde för att störa, säger hon i telefon till TT.
Pruce berömmer polisens insats och säger att även om de aggressiva protesterna var obehagliga så känner gruppen först och främst glädje över att det gick att genomföra bönen. Muren är en symbol för judisk enighet, säger hon, och det är inte rimligt att vissa ska bestämma hur man får be där.
— Det är en väldigt speciell plats som kopplar oss alla samman och den kan inte ägas av en liten, väldigt specifik, minoritet. Den borde vara öppen för alla.
Det andra skälet att frågan är så viktig för gruppen handlar om offentliga platser och kvinnors rätt i bredare bemärkelse, säger Pruce.
— Det är inte acceptabelt på någon offentlig plats där män får göra vissa saker som kvinnor inte får, det är diskriminerande.
Gå till toppen