Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lika bra solskydd i billiga brillor

Dyra solglasögon med hög trendfaktor skyddar inte bättre mot solljuset än vad ett par lågprisbrillor gör, visar Testfaktas test. Vad du däremot får med ett par dyrare glasögon är bättre reptålighet.

Klicka på bilden för att läsa i större format (pdf)
Den som vill ut och njuta i den flödande vårsolen gör klokt i att skaffa sig ett par bra solglasögon som skyddar ögonen mot de skarpa strålarna. Men vilka av alla märken och modeller ska man välja, och hur mycket pengar är det värt att lägga?
På uppdrag av Testfakta har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut jämfört nio par solglasögon i olika priskategorier. Resultatet visar att när det gäller solskyddet står sig H&M:s lågprisbrillor för 60 kronor lika bra som de 55 gånger dyrare designerglasögonen från Tom Ford.
– Alla glasögon i testet uppfyller gott och väl kraven på UV-skydd, säger Stefan Källberg, testledare på SP.
Förutom att mäta solskyddet testade labbet även om glasögonen ger någon oönskad optisk brytning, hur smuts- och vattenavstötande de är och hur tåliga glasögonen är för slag och repor.
– De största skillnaderna såg vi på reptåligheten. Linserna av mineralglas var klart bäst, de är i princip omöjliga att repa. Av plastlinserna finns det både sämre och bättre. De sämre, billigare sorterna kommer helt klart bli repiga fortare, om du till exempel torkar av dem med tröjan och det kommer lite smuts emellan, säger Stefan Källberg.
Vanliga solglasögon ska vara neutrala och inte ha någon brytning. På den här punkten klarade alla testade solglasögon kraven för högsta kvalitet, vilket är en klar förbättring jämfört med Testfaktas förra test av solglasögon 2007. Då klarade bara hälften av märkena de kraven.
Testvinnaren Polaroid får höga betyg över lag, och är även de glas som har klart bäst smuts- och vattenavstötande egenskaper.
– De har en betydligt glattare yta än de andra, vattendropparna rullar av och smetar inte ut sig. Det blir också svårare för smutsen att fastna.
Polaroidglasögonen är också de enda glasögonen i testet som har polariserande glas. Det innebär att ljus som reflekteras, till exempel på sjön eller på en våt vägbana, dämpas. Dessa egenskaper har dock inte vägts in i betyget.
För några av glasögonen dras betyget ner något av att linserna inte har ett tillräckligt jämnt ljusgenomsläpp. Ljusgenomsläppet mäts på olika punkter och skillnaderna jämförs över respektive lins och mellan de två sidorna.
På de glasögon som har gradvis tonade linser görs mätningen på en linje över glaset, inom en och samma toningsgrad. I två fall sticker skillnaderna ändå iväg mer än tillåtet. Det är också de gradvis tonade linserna som har störst variationer mellan de två glasen.
– Det kan möjligtvis upplevas som lite störande, men eftersom glasen som helhet skiftar i tonen är man nog inte lika känslig, säger Stefan Källberg. Testfakta

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på uppdrag av Testfakta undersökt nio olika solglasögon i olika prisklasser. Glasögonen är inköpta på Synsam, Åhléns, och H&M i Stockholm i mars 2013.
Solglasögonen är testade mot delar av europastandarden EN 1836, med vissa tillägg.
Testet består av följande delar:
Ljusgenomsläpp (Transmission ultravioletta strålar och synligt ljus)
Optisk kvalitet (¬¬prismatisk, astigmatisk och sfärisk brytning)
Variation i ljusgenomsläpp (jämförelse olika mätpunkter)
Mekanisk hållbarhet (slagtålighet, bågens böjlighet och nötning/ reptålighet)
Smuts- och vattenavstötande egenskaper
Visuell reflektans (eventuell antireflexbehandling)

Fakta Därför ska du skydda ögonen

Solens UV-strålning kan skada både bindehinnan, hornhinnan och linsen. Grå starr (linsskada) anses vara den viktigaste skadan att skydda sig mot.

Synligt ljus innehåller också skadlig energi. Man anser att framförallt det blå ljuset i solljuset bidrar till uppkomsten av makuladegeneration, eller så kallad gula fläcken-sjuka.

Polariserat ljus (från blänk och reflexer) kan vara jobbigt och irriterande, men är inte skadligt i sig. Det bidrar dock till hela den mängd ljus och strålning som når ögat.

Köp glasögon med CE-märkning om du vistas i Europa. Försök annars köpa solglas som är märkta med UV-skydd. Så stora bågar och tättslutande bågar som möjligt ger bästa skydd mot solljus från sidorna, nerifrån och uppifrån. Barn behöver också använda bra solglasögon.

Källa: Stefan Löfgren, överläkare och docent vid S:t Eriks Ögonsjukhus

Filterkategorier

Glasögon delas in i olika filterkategorier beroende på hur mycket av det synliga ljuset som linserna släpper igenom. Kategori 1 betyder att det mesta av ljuset släpps igenom, medan kategori 4 tar bort det mesta av ljuset och glasögonen blir mörkare. Om glasögonen ska användas vid bilkörning får de inte vara mörkare än kategori 3, vilket innebär att de släpper igenom 8-18 procent av ljuset.

Gå till toppen