Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen förbereder besparingar

Liksom i fjol ska kommunens förvaltningar ta fram förslag på besparingar som kan göras inför nästa år. Tolv miljoner kronor saknas i budgeten.

Budgetarbetet inför nästa år är på god väg. I veckan beslutade kommunstyrelsen att ge verksamheterna i uppdrag att ta fram förslag på effektiviseringar inför 2014.
Prognoserna visar att kommunen behöver minska sina kostnader med tolv miljoner kronor, motsvarande 1,7 procent, till nästa år.
– I chefsgruppen har vi redan gått ut till de stora förvaltningarna och påbörjat arbetet. Vi har tagit upp det tidigt. Annars hade det blivit en alldeles för sen process, säger kommunchef Claes Jarlvi.
Det är chefsgruppen som får i uppdrag att arbeta fram ett förslag till budget, men eventuella besparingar beslutas inte förrän nästa skatteprognos kommer.
Det är alltså inte säkert att besparingarna behövs, men som det ser ut i nuläget ligger kostnaderna för högt.
Detta beror bland annat på att problemen med höga försörjningsstöd ser ut att hålla i sig. Dessutom räknar man med höga volymökningar inom skolans verksamhet.
En besparing på 1,7 procent innebär för bildningsnämnden, som är kommunens största nämnd, att kostnaderna behöver minskas med 6,6 miljoner kronor.
För socialnämnden, som hanterar bland annat äldreomsorg och socialtjänst, innebär besparingen 3,1 miljoner kronor.
– För oss inom kommunstyrelseförvaltningen innebär det en miljon kronor. Det är mycket pengar. Vi får lyfta på alla stenar för att se vad vi kan göra, säger Claes Jarlvi.
I mitten av juni räknar man med ett beslut om besparingarna ska genomföras.
I kommunstyrelsen reserverade sig oppositionen mot beslutet och ansåg att man i stället borde göra en genomgripande genomlysning av alla verksamheter.
Gå till toppen