Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Fabriken full av aktivitet

Det har varit tal om alltifrån chipstillverkning till uteförskola i den gamla Fabriken i Torekov. Nu är nästan alla lokaler fyllda av åretruntverksamheter.

En del av lokalerna på Litorinavägen var tänkta att bli Torekows lilla chipsfabrik, men grannarnas protester satte stopp. Sedan skulle det bli uteförskola, men kommunen godkände inte lokalerna för det ändamålet. Men nu har Fabrikens ägare Dan Nilsson nästan lyckats fylla alla femtusen kvadratmeter med företag. Förutom att brandstationen och aktivitetshuset huserar där finns också byns postombud och Systembolag i lokalerna.
– Jag har hållit på med mycket olika saker alltid, det krävs för att man ska överleva året runt. Nu senast har jag börjat sälja färg, säger Stefan Gustafsson som har den första lokalen som syns ut mot Litorinavägen.
Han har haft verksamhet där i tolv år och har numera nästan 50 hyresgäster till som grannar. Verksamheterna är spridda, alltifrån konstnärsateljé och inredningsbutik till bilverkstad och båtförvaring. Snart öppnar ett konditori också, något som har gjort att restaurangen kan utöka sitt utbud.
– Vi ska börja göra baguetter på brödet därifrån. Ju fler som kommer hit, desto bättre är det. Folk drar folk, säger Thomas Bohlin, som har restaurangen Matstället.
Gustav Sundin är konstnär och har precis öppnat sin ateljé i fabriken. Där är han granne med en fotograf och den festlokal som finns för uthyrning.
– Det är kanske inte världens roligaste lokal i sig men nu har den potential att bli en utökning av byn, som ett slags alternativt centrum, säger han om Fabriken.
För Fabrikens ägare har det varit viktigt att fundera över vad som behövs i byn. När han har kontaktats med förfrågningar om lokaler har han funderat över vilka verksamheter som skulle passa in i Fabriken.
– Det är viktigt att se vad som saknas, att behovet finns så att det blir företag som kan överleva. Här kan säkert bli fler verksamheter, men vad vet jag inte än, säger Dan Nilsson.
Gå till toppen