Nyheter

Flugfiske för nybörjare

Intresset för flugfiske växer konstant, bland såväl män som kvinnor. Det är en friluftsaktivitet där proffs och nybörjare kan umgås och där upplevelsen är både avkopplande och fylld med spänning.

Sanden yr upp där först linan och sedan mer lina och slutligen den tilltufsade flugan landar. Sakta vevar jag in linan och förbereder ett nytt kast. Ut med mer lina, nytt försök om och om igen. Det är flugfiskekurs på torra land i Abisko, och jag vill lära mig den ädla konsten som får folk att stå i timmar och föra spöet lugnt genom luften, obekymrade av omgivningen eller njutandes av densamma.
Det sägs att man aldrig blir en fullärd flugfiskare, vilket också är det fina med sporten. Ständigt på jakt efter perfektion i kastet, berättar guiden. Att lära sig läsa vattnet och veta var fisken står, att veta vilken fluga som fiskarna tror är mat just här just i dag och att lära sig kasta i både rinnande och stilla insjövatten tar tid. Utvecklingspotentialen är enorm, viket också är en anledning till att gå kurs oavsett om man är nybörjare eller erfaren och vill ta ett steg till.
En kunnig fiskeguide ger förutom kunskap om rätta tekniken, även tillgång till all erfarenhet om hur och var man ska fiska. Vid en porlande fjällbäck med ris och träd på lagom avstånd från vår kastplats funderar vi över var fisken kan vara.
- Dags för verkligheten, säger flugfiskeguiden Dick Johansson och pekar ut en plats i vattnet där jag ska försöka lägga flugan.
Bäst utvecklas man där man har alla element att tänka på, så nu gäller det. Linan gör graciösa slingor genom luften innan flugan stilla lägger sig på den krusiga vattenytan. Uppmärksamt följer jag den med blicken och hoppas se något silverglänsande hugga och försvinna ned med den under ytan. Nästa kast med flugspöet går inte alls lika bra, men jag lyckas i alla fall undvika att trassla in den långa linan och vevar in den för ett nytt och bättre kast. Då guppar den till och flugan försvinner. Snabbt tar jag in linan men har inget på kroken mer än ett långt sjögräs.
Även om koncentrationen är hög är det utan stressig adrenalinnivå, här rör det sig om medveten närvaro i allra högsta grad. "Tio till två, tio till två" lyder det nya mantrat att försöka anpassa armen till. Spöet ska gå mellan den tänkta klockans siffror. Plötsligt sitter det, i alla fall några kast på raken. Vi får väl kalla det nybörjartur för linan flyger i en fin linje och jag börjar ana tjusningen med flugfiske - en bättre aktiv avkoppling är svår att finna.

Fakta

Träna på land
I början sker all träning på land och det är bra med teknikträning även för erfarna fiskare. Det räcker med en gräsmatta, parkering eller liknande. Försök först utan fluga på tafsen, ta i stället en bit piprensare. Börja med några kast utan att släppa ut linan.
Kurser och guider
Lär dig rätt från början och gå en kurs. En guide har lokalkännedom och är du kunnig räcker det kanske att hyra guide några timmar, är du nybörjare hyr du kanske för hela vistelsen.
Utrustning
Det finns startpaket för nybörjare i alla prisklasser. Ett startpaket kan innehålla flugspö, rulle, tafs, lina och backinglina. Du behöver också: håv, korg till fisken, glasögon (skydd), kniv, liten sax, pincett, flugor och extra lina samt förvaring för utrustningen.
Info på nätet
+ Var, när och hur man får fiska finns listat hos Länsstyrelsen i berört län. Se mer på www.lansstyrelsen.se.
+ Sportfiskarna (Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund) på www.sportfiskarna.se.
+ Information finns också samlat på www.sportfiskeguide.se.
Ordlista
+ Lina - består egentligen av tre delar: tafs, fluglina och backinglina.
+ Tafs - förbinder flugan med fluglinan och är genomskinlig.
+ Fluglina - finns i olika tyngder och tjocklekar. Linan är den tyngd som man kastar med i flugfiske.
+ Backinglina - extra lina. Bra när du får en stor fisk som rusar.
+ Indikatör - färggrann sak på linan som markerar när det nappar.
+ Flytlina - lina som förhindrar att flugan sjunker.
+ Sjunklina - när flugan ska gå djupare.
+ Spole - navet i rullen.
+ Torrfluga - imiterar insekter på vattenytan.
+ Våtfluga - sjunker och imiterar insekter djupare i vattnet.
+ Flugspö - delas in i längder mellan 5 och 20 fot, samt i olika klasser vilka anger hur styvt spöet är. För nybörjare passar ett allroundspö på 8-10 fot i klasserna 5-6, det passar de flesta typer av fiske i Sverige.
Välj rätt spö
Klassificeringen av flugspön går från mjuka spön, som används till mindre fiskarter, till styva spön för blåsiga förhållanden eller tyngre fisk. Ett spö är klassificerat i intervaller om två, till exempel 5-6 eller 6-7.
+ 3-5 för harr, öring och regnbåge i bäckar, åar och småsjöar.
+ 6-8 för havsöring och öring i sjöar och älvar.
+ 9-10 för större fiskar som lax och till kustfiske och älvar.
+ 10-12 för fiske efter storlaxen och "storvilt" under utlandsresor. (TT Spektra)
Gå till toppen