Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborgs bryggeri firar två år med vinst

Sedan Helsingborgs bryggeri startade för två år sedan har nästan lika mycket pengar som öl flödat ut från bolaget. Men bryggeriet flaggar för att miljonförlusterna nu har vänts till vinst.

Guldmedalj på Göteborgs ölfestival, positiv respons från allmänheten och media, och så sent som i söndags bjöds samtliga deltagare i Eurovisionschlagern i Malmö på pilsner från Sundets pärla. När tvåårsjubilerande Helsingborgs bryggeri tittar i backspegeln är man minst sagt nöjd med både verksamheten och all uppmärksamhet man fått.
– Det som vi har åstadkommit under de här två åren har varit sanslöst bra. Enligt försäljningssiffror från Systembolaget är vi nu det största lokala mikrobryggeriet i Sverige, det är rätt så häftigt, säger styrelseordförande Hans Nelson.
Han lyfter särskilt fram samarbetet med andra lokala mat- och dryckesproducenter. Det handlar bland annat om framtagandet av en lakritsöl tillsammans med lakritsfabriken i Ramlösa, samt en kaffeöl som bryggs med Mollbergs blandning från Zoegas.
Men framgången har också inneburit en hel del utgifter. 2010 när bolaget såg dagens ljus uppgick förlusten till knappt 500 000 kronor efter finansnetto. Det följande året med premiär för bryggeriets ölförsäljning eskalerade förlusten till knappt 1,8 miljoner kronor.
– Just det året hade vi bara ett halvt års försäljning med i bokslutet. Dessutom har vi valt en metod som innebär ganska snabba avskrivningar som vi också genomförde 2011. Det förklarar det stora minusresultatet, säger Hans Nelson.
En stor del av avskrivningarna handlar om tunga grundinvesteringar i startfasen, bland annat lagringstankar för öl, buteljeringslinje och renovering av bryggerilokaler.
I dag uppges ölbolaget ha tio medarbetare, varav fyra är heltidsanställda. I samband med årsstämman nästa vecka presenterar bolaget siffrorna för 2012. Och Hans Nelson tror att bryggeriets 200 aktieägare kommer att bli ganska nöjda med resultatet, trots att de inte kan räkna med någon aktieutdelning.
– Vi kommer att få ett positivt resultat, inte så mycket plus men dock.
Hans Nelson förklarar att Helsingborgsbryggeriet gjorde noggranna kalkyler och kände av marknaden innan man korkade upp verksamheten. För fem år sedan uppges de flesta mikrobryggerier ha gått knackligt rent ekonomiskt, men i dag blåser det något ljummare vindar.
– I dag visar flera mikrobryggerier bättre siffror men tyvärr går många fortfarande dåligt, säger Hans Nelson.
Han är dock inte orolig för det egna mikrobryggeriets vidkommande. För att kunna öka produktionen har Helsingborgsföretaget investerat i fyra nya lagringstankar, som installerades i mitten av januari förra året, samt byggt om buteljeringslinjen. Och Hans Nelson lutar sig mot undersökningar i andra länder som skvallrar om en stigande efterfrågan på specialöl.
– I både Danmark och USA vill konsumenterna i allt större utsträckning ha kvalitetsöl. I USA har kvalitetssegmentet ökat dramatiskt och utgör numera 30 procent av landets ölförsäljning på flaska.
Hans Nelson berättar hur samtliga inblandade i bryggeriet med nästan filantropiskt intresse hänger sig åt arbetet, och påpekar att bryggeriet har en stark ställning på det lokala planet. Samtidigt är han inte helt nöjd med den nuvarande försäljningen.
– Vi behöver öka mer såklart och borde finnas på alla pubar och restauranger i NV-Skåne. Man ska inte glömma att vi är ett kommersiellt företag och ju bättre ekonomi vi har desto fler roliga idéer kan vi genomföra, säger Hans Nelson.

Dagens program

Kl 11.15: Svensk musik i Ebba grön-anda med Major Blå.
Kl 11.50: Danska Flaskedrengene som spelar kända melodier med hjälp av tomma ölflaskor.
Kl 12.15: Välkomna med Hans Nelson styrelseordf, Rasmus Varfeldt VD, Benny Sundberg Bryggare.
Kl 12:30: 1991:900 – Band som spelar cover/rock.
Kl 13.10: Flaskedrengene.
Kl 14.00: Sefyr – Drömsk stämsång på svenska.
Kl 14.40: Soul/funk med Linus Blad band.
Kl 15.15: Reagge med bandet Ursprunget.
Kl 15.50: Bluesrock med Gone fishing.
Kl 16.30: Moment22 som vann musiktävlingen popcorn 2012.
Förutom livemusik och underhållning blir det även ölprovning, matmarknad, bryggerivisning och ölskola. Bryggeriet har öppet mellan klockan 11 och 17 och inträdet är gratis.
Gå till toppen