Helsingborg

Inte bara för nördar

När Helsingborgs bryggeri firade ett år dök 3 000 personer upp, nu när det är dags för tvåårsjubileum räknar de med det dubbla.
– Öl är en gammal skandinavisk tradition, och jag tror att folk har tröttnat på de stora industriella producenterna, säger ölbryggaren Benny Sundberg.
Hans drivkraft är att göra öl för vanliga svenssons, inte bara för nördarna.
– Ett mikrobryggeri kan inte leva enbart på att göra speciella öl för nördar. De flesta människor beställer en vanlig stor stark, som inte smakar någonting. Då tycker jag att man lika gärna kan ta en helsingborgsöl som har mer pondus och smak, säger han.
Helsingborgs bryggeri har tagit fram 15 olika sorters öl och under jubileumsdagen kommer nio av dem att finnas tillgängliga. Och även om deras ljusa lager är storfavoriten så hindrar det dem inte från att experimentera.
– Det som är roligt med att vara ett mikrobryggeri är att man kan leka och ha kul, något som är oerhört viktigt för oss. Att man har friheten att testa smaker så som chili och kaffe, berättar Hans Nelson som är styrelseordförande.
Uppe på bryggeriets vind visar han och Benny Sundberg hur man går tillväga när man ska provsmaka öl.
– Till att börja med ska man ha ett bra glas och en bra öl. Sedan börjar man med att lukta på den för att få ett första intryck. Sedan dricker man och riktigt sörplar i sig så att alla smaker kommer fram. Så sväljer man och andas ut genom näsan, inte genom munnen, säger Benny Sundberg fokuserat och tar en klunk.
– När man provar vin spottar man ju, men det bästa med ölprovning är att man måste svälja för att riktigt känna beskan.

Fakta

Under 2012 producerade Helsingborgs bryggeri:
85 000 liter färdig öl som resulterade i cirka 200 000 flasköl plus fatöl. Till det användes 30 000 kilo malt, 150 kubik vatten och 300 kilo humle.
Ungefär 50 bryggningar sker i bryggeriet per år.
Vid varje bryggning bildads cirka 700 kilo av biprodukten som kallas drav. Dravet skickas ut till friluftsmuseet Fredriksdal där det blir till mat för grisarna.
Gå till toppen