Kultur

Vår salong 2013

Ännu en gång slår vi upp hd.se/kultur för "Vår Salong". Mer än 100 konstnärer skickade bilder till oss för bedömning av årets curatorer konstnärerna Barbro Westling och Peter Johansson.

Resultatet av deras tuffa arbete kan närstuderas här där Barbro Westling och Peter Johansson också kort motiverar varför de stannat upp inför just dessa uttryck.
Vår Salong 2013 är ett prov, bland många, på bredd och vitalitet i konstlivet i den del av världen vi kallar Nordvästskåne.
Att konstens gryta fortsätter att puttra är hela tanken med denna opretentiösa mönstring.
Detta är tionde gången vi arrangerar salongen. De senaste åtta finns att tillgå på hd.se/kultur.
Välkomna till Vår Salong 2013!
Sara Stenlund
"Go to the ant"
"Elvakaffe"
Barbro Westling och Peter Johansson: "Den ena skulpturen: en realistiskt stram kropp (gipsgjutning), den andra: socialt berättande figurer (bronsgjutning) som hos Döderhultaren – två vitt skilda formspråk men av samma konstnär. Det är bra gjort!"
Kerstin Carlsson-Gulvert: "Den svarta kvinnan"
"Efter Makode Lindes tårtkupp på Moderna Museet förra året har blackface-estetiken blivit minerad mark. Men konst är ändå färg, kontrast och skönhet – alltså kunde ingen av oss två motstå denna bild med gul mimosa, röda bärklasar och mandelformade ögon i savannlandskap."
Helena Pihlak: "Tidvatten"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Helsingborg ligger inte långt från Halmstad och den surrealistiska konstnärsgrupp som där satte staden på kartan en gång. Med ulliga Magritte-moln, droppande Dali-hud, en klänning av konstgräs och några rosa new age-näckrosor är drömmen om det overkliga perfekt fångad."
Eva Carlsson Toft: "Vinkanna"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Funktionalism in absurdum. En vinkanna drejad, fullt användbar påstår keramikern, men ohyggligt tillkrånglad och galet rolig. Hur många glas rymmer den egentligen och hur kan den diskas?"
Anne Polstierna: "Boll med trassel"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Ofta är det inte motivet utan inramningen som skapar bilden. Här är det något så oväntat som ”Bollar med trassel” som originellt och fint skapar bildfånget och den färgrika sommarbilden av Anne Polstierna."
Sofia Lindblom: "Ugglan"
Barbro Westling & Peter Johansson: "En stor björkstam med stirrande uggla, ofta kan den konst som tycks titta tillbaka på sin iakttagare utöva särskild makt. Vi tittar på den, den tittar på oss. Ugglan är ju symbol för kunskap och klokhet. Ett måste alltså för en omdömesgill jury!"
Yayoi K Malm: "Med trumpet upp"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Vilken konstig filur i keramik. Man fastnar gärna för det som man inte möter i vardagen. Kanske för att det väcker frågan om vad det är och vad det liknar. Samtalet om konst börjar ofta i spekulationer, då tar det fart, först då blir det konst!"
Birgitta Faber: "Jerntråd"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Birgita Fabers 17 kilo tunga kub i järntråd skulle kunna vara en skiss till ett monument, en offentlig utsmyckning, om man bara bytte skala. Istället för 30x30x30 cm skulle det röra sig om meter. Då skulle detta verk platsa utanför vilket större museum som helst!"
Björn Månsson: "Hund bakom dörr"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Två bilder som är så uttrycksfulla att det är skrattretande. Det är ju för guds skull vovvar på bilderna och ändå har de uppsyn som hos Munch eller Dardel."
Peter Göransson: "landskap"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Gerhard Richter är en av de stora samtida målarna som fått många efterföljare. Här är kanske en av dem, men tillägget är svenskt, den nordiska barrskogen fångad från bilfönstret, i hög fart."
Gertrud Sundling
"Irene är 14 år. Hon har mördat sin mamma"
"Simon 15 år, hemlös"
"Anna 15 år"
Barbro Westling & Peter Johansson: "Tre osannolika broderier av Gertrud Sundling från Örkelljunga. Med ett tonårsspråk och drastiska besked åstadkommer Sundling rebusliknande ikoner för vår tid."

Curatorerna:

"För de flesta är konst detsamma som tavlor och måleri. Fullt begripligt eftersom måleriet har så lång och bred visuell tradition, finns i så många skilda sammanhang och talar så direkt till sin åskådare med färg och form.
Årets vårsalong har dock det fina med sig, tycker vi, att den utöver måleri och teckning bjuder på andra konstnärliga tekniker. Visserligen saknades appar, film, relationella verk och andra samtida konstuttryck men här finns keramiska skulpturer, textila textverk och smått galna bruksföremål.
Vårsalonger brukar ha just detta drag gemensamt, en rik och orädd flora av uppfinningsrikedom, egensinne och frihet i uttrycket.
Inte bara politik är att vilja, konst är i hög grad också att vilja något! Som konstnärer och curatorer för årets vårsalong har vi velat visa på det mångfaldiga och oängsliga i nordvästra Skånes konstliv. "
Barbro Westling/Peter Johansson

Konstnärer och curatorer. Just nu förbereder och bygger de en utställning på Jönköpings läns museum med ett personligt urval ur museets samling. Öppnar i september.
Gå till toppen