Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När allt känns nattsvart

I Jöns Mellgrens vackra och poetiska Sigrid och natten vindlar berättelsen hit och dit som en båt på öppet hav. Men den börjar med den sorgsna Sigrid som en morgon hittar någonting mörkt under soffan. Något som inte är ett djur och inte heller ett spöke. Istället är det Natten som irrat sig in till henne. Natten darrar som en symaskin och andas i små kalla pustar. Men Sigrid är ingen vän av mörker. Som fyrvaktare har hon vant sig vid ljuset och inte heller sovit en blund på trettio år. Sigrid stoppar Natten i en kakburk, matar den med russin och stänger in den i pannrummet. Något som får konsekvenser. Utomhus kokar asfalten av solen som aldrig slutar skina. Ugglor och fladdermöss flyger vilset omkring i det stickande dagsljuset. Människorna blir grälsjuka och överallt står det krockade bilar. ”Så kan det gå”, muttrar Sigrid. ”Det är inte mitt fel.”
Timmarna går innan hon tar fram burken igen. För Natten berättar hon så sin historia. Om båten Ottelina som sjönk. Om hur hon i skenet av en blixt såg en elefant guppa bland vågorna. Hur de klamrade sig fast vid varandra tills de drev iland på en ö. Hon berättar att hon döpte elefanten till Olaf och om deras mångåriga vänskap. Och om hur Olaf slutligen blev sjuk och hur inga mediciner hjälpte. När Olaf dog flyttade hon upp i fyrtornet. Sedan dess har hon i skenet av oljelampan varit vaken natt efter natt och vi börjar ana att det kanske inte var en slump att det var just under Sigrids kökssoffa Natten förirrade sig in.
Parallellt med bilderboksskapandet arbetar Jöns Mellgren även med animerad film. Något som skiner igenom i illustrationerna. Precis som i hans tidigare ”Rufus i underjorden” och ”Mustafa och stormen” är bildberättandet filmiskt expressivt och effektivt. Mellgren bygger upp sina bildvärldar som collage och med en kraftfull kolorit i ömsom gula och röda toner, ömsom i drömskt lila och blå nyanser skapas form och djup i bilderna.
Med Natten som sällskap i det kulissartade stadslandskapet gör Sigrid upp med sitt förflutna medan Natten med vaggande kliv varsamt omsluter alla de möter. Snart sover hela staden. Även Sigrid.
”Sigrid och natten” är en trösterik och mångbottnad saga om sorg och förlust, men också om försoning. Utan mörker syns inte ljuset.

Sigrid och natten

Jöns Mellgren
Natur & Kultur
Gå till toppen