Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Indien på besök i Magnarps skola

De internationella kontakterna på skolorna i Ängelholm blir allt fler. De senaste dagarna har Magnarps skola haft besök från sin indiska vänskola i Chennai.

– Den svenska skolan har mer praktisk undervisning. Hemkunskap och slöjd förekommer inte på samma sätt hos oss. Vi har mer fokus på teori, säger Mercy David.
Hon sitter i lärarrummet på Magnarps skola tillsammans med kollegor från både Sverige och Indien.
Skolorna i Ängelholm ska öka sina kontakter med andra länder. Det är en uttalad målsättning. Syftet är ökad tolerans och förståelse för andra länder och kulturer.
Sedan förra året har Magnarps skola ett samarbeta med Little lambs school i staden Chennai i södra Indien. Med hjälp av datorer och skolornas digitala mötesplats Fronter har elever kontakt med varandra för att dela med sig av vardagen på sina respektive skolor.
Tidigare har både Magnarpselever och ungdomar från Chennai målat akvareller. Förra påsken ställde de båda skolorna ut under Konstrundan Mittskåne.
Tre lärare från Magnarp har besökt sin vänskola. Nu är de själva värdar för sina vänner från Chennai.
– De här kontakterna ger mig helt andra förutsättningar att berätta för barnen om ett annat land och hur barnen har det där. Det blir på riktigt när jag kan utgå från mina egna erfarenheter, berättar förskolläraren Birgitta Sturesson, som är en av dem som varit på besök i Indien.
Nathalie Ekstrand går i femte klass. Hon och hennes klasskamrater tittar på en dansfilm som deras kompisar på Little lambs school spelat in. Nyligen har de själva skickat ned en film där de dansar Gangnam style.
– Det är bra att se hur deras liv ser ut. Alla har det inte som vi, säger Nathalie Ekstrand.
Även för de indiska barnen och lärarna har kontakterna stor betydelse. Little lambs shool startades av Maria Gislén för omkring tio år sedan. Det är en skola för fattiga och särskilt utsatta barn.
– Deras möjligheter till kontakt med omvärlden är mycket begränsade. På det här sättet får de en väg ut i världen där de också blir sedda. Det är viktigt för dem, säger hon.
I snart tio dagar har Mercy David och hennes kollegor tillbringat i Ängeholm.
Vad berättar du för dina elever när du kommer hem?
– Att Sverige är kallt men underbart grönt om sommaren, att maten inte är starkt kryddad, att skolorna har helt andra resurser.
Finns det likheter?
– Barnen skiljer sig inte åt. De är fantastiskt öppna och glada både här och hemma hos oss, säger Mercy David.
Gå till toppen